Yemen’de dang humması salgını

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yemen’de her gün onlarca bireyin Dang humması sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Kızılhaç örgütünden uygulanan açıklamada, ülkenin Kreyter, El-Mualla, Hor Mekser ve Et-Tevahi kentlerinin son zamanlarda süratle yükselen “dang humması” sebebiyle salgın hastalık bölgesi ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, mayıs ayından itibaren etkili bulunan salgın sebebiyle Aden kentinin güneyinde her gün onlarca bireyin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Aden kentinde Ensarullah Hareketi (Husiler) ile Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi Güçleri arasındaki çatışmaların salgın hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığını savunan sıhhat kaynakları ise son iki ayda aralarında kadın ve çocukların da varbulunduğu aşağı yukarı 300 bireyin salgın sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Bölge sakinleri de okuldan hastaneye dönüştürülen bir binada hastalara araya girmek edildiğini fakat elektrik, tıbbi malzeme ve personel yetersizliği sebebiyle sıhhat hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden bulunduğu “dang humması” vakaları, genelde yağışın sıkça gördüğünüz mevsimlerde, bilhassa haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor.

Bilim adamları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin yükselmesine neden bulunduğunu ifade ediyor.

Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), nisan ayında yaptığı yazılı açıklamayla, hayati dikkate sahip ilaçların ve sıhhat malzemelerinin eksikliği, uzun süreli elektrik kesintileri ve jeneratörlerin çalıştırılması amacıyla lüzumlu yakıtın bulunamaması gibi nedenlerle Yemen’deki sıhhat hizmetlerinin “çökmek üzere” bulunduğunu duyurmuştu.

Halk Sihhati ve Nüfus Bakanlığı da ülkedeki mühim hastanelerin pek yakında acil sıhhat ve insani hizmet sağlamaktan aciz kalabileceğini, böbrek ve kalp gibi süreğen hastaların gereksinim duyduğu ilaçların eksikliği sebebiyle sıhhat programlarının aşamalı biçimde çökebileceğini ve kan bankalarındaki stoklarda tehlikeli biçimde azalma ortaya yaklaştığını açıklamıştı.

Devrimin sonrasında siyasi istikrarın sağlanamadığı Yemen’de yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki birlik mart ayında, söz hususu gruba yönelik operasyon başlatmıştı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR