Yılda 4 Sefer Kan Vermek Vücudu Yeniler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, senede dört sefer kan verildiği vakit hem oldukça sıhhatli olunacağı hem de bedenin kendisini yenileyeceğini söyledi.

Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan vermenin önemine ilgi çekerek, 18 ile 65 yaş arasında, 50 kilogramın üstünde sıhhatli her bireyin kan verebileceğini belirtti.

Türkiye’de kan toplama işinin Türk Kızılayı yönünden yürütüldüğünü hatırlatan Enginyurt, kan bağışının insani bir yardım olmasının yanı sıra bireyin kendi sağlığı amacıyla de fazla yararlı olduğuna işaret etti.

Enginyurt, en sık iki ay arayla ve senede 4 sefer kan verilebileceğini ifade ederek, “Sağlıklı herkes kan vermelidir. Çünkü kan veren sıhhatli bir insanın kan yapan hücreleri yenilenecektir. Dolayısıyla senede dört sefer kan verildiği vakit hem oldukça sıhhatli olunacaktır hem de beden kendisini yenileyecektir. Bağışıklık sistemi güçlenecektir. Kan bağışlayan şahıs oldukça dinç ve canlı olacaktır. Hem de hasta bulunanlara yardım etmiş olma psikolojisiyle oldukça mutlu olacağız. ” diye konuştu.

248151_x_560417_z11

Kan verilmesinin bir diğer yararsının ise kanda bulaşıcı hastalık olup olmadığını öğrenilebilme olanağı sağlaması olduğuna vurgu yapan Enginyurt, “Kan verenler AIDS, Hepatit B ve Hepatit C taramasından da işlemiş olur. Bu da kan verenler amacıyla ilaveten önemlidir. Kan sunarak bir nevi ufak de olsa check-up’tan geçiyorsunuz. ” ifadesini kullandı.

Enginyurt, hemoglobin sayısal sayısal sayısal değeri yüksek bulunan hastalara senede 4 sefer kan bağışı yapmalarını önerdiklerini kaydederek, şunları söyledi:

“Hemoglobin sayısal sayısal sayısal değeri yüksek bulunanların değişik sebepleri olabilir. Dolayısıyla bunun tedavilerinden bir tanesi de kan vermektir. Hemoglobin sayısal sayısal sayısal değeri 14’ün üstüne çıkan hastalarımıza kesinlikle kan bağışında bulunmalarını öneriyoruz zira kan bağışında bulunduklarında bu hastalıktan oldukça süratli kurtulabiliyorlar. ”

Kan veren bireyin bütün kan hücreleri tekrar uyarılacağı amacıyla bedenin iltihaplanmalara karşı direnç durumunda olacağına ilgi çeken Enginyurt, sıhhatli bireyleri, iki ayda bir kan bağışında bulunmaya çağrı etti.

Enginyurt, kanın fazla kıymetli bir ilaç olduğunu, her bireyin bu ilacı en doğru biçimde kullanmasında yarar olacağını sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR