“Yumurta dondurma” işlemi başladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

DEÜ’den uygulanan bildirime göre, hastanenin tüp bebek merkezinde yumurta rezervini kaybetme riski ile karşı karşıya bulunan ya da genç yaşta kanser tedavisi görmesi gereken hastalara meşru uygulamalar kapsamında, yumurta dondurma hizmeti veriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verdiği DEÜ Tüp Bebek Ünite Sorumlusu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Doğan, dünya standartlarındaki başarı seviyesi ile bütün bölgeye hitap eden çalışma koşullarına sahip olduklarını belirterek, şu verileri verdi:

“Günümüzde kadınların işgücüne yükselen miktarda katılımı, kariyer isteklerinin artması, evlenme ve çocuk sahibi olma isteklerinde ertelemeye yol açarken bu hal kadınlarda doğurganlığın azalmasına sebep olmaktadır. Bu ve gibi amaçlarle tüp bebek amacıyla merkezimize başvuranlara en çağdaş koşullarda hizmet sunuyoruz. Eylül 2014’ten itibaren devletin meşru olarak başlattığı yumurta dondurma prosedürünü de uygulamaya başladık.”

Özellikle genç yaşta kanser olmuş, radyoterapi ve kemoterapi alacağı amacıyla yumurtalık işlevleri duracak bulunan hastalar, yumurtalık rezervi azalmış, yumurtalık cerrahisi geçirmiş bulunan hastalar ya da erkeklerde sperm miktarını azaltacak hastalıklarda yumurta dondurma prosedürü uyguladıklarını açıklayan Prof. Doğan, “Bu prosedür, dünyada 2013’den sonra deneysel olmaktan çıkarak rutin bir tedavi haluna girdi. Artık dondurulmuş Oositler kullanılarak elde edilen embriyolar ile konvansiyonel yöntemle elde edilen embriyoların gebelik oranları da aynıdır” ifadelerini kullandı.

“İlaçlar ve tedavinin bir bölümünü devlet karşılıyor”

Türkiye’de geçmişte yalnızca embriyo dondurma prosedürü yapıldığına değinen Prof. Doğan, meşru altyapı tamamlandıktan sonra tekniğin yumurta ve sperm dondurma olarak geliştirildiğini, merkezde iki kadın doğum hekimi, üç embriyolog ve üç hemşireden meydana gelen eksper kadroyla haftanın 7 günü uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini kaydetti.

Prof. Doğan, mevzuya dair şu verileri paylaştı:

“Yumurta toplama prosedürü takip isteyen bir prosedür ve laboratuvarımızda bu takibi yapıyoruz. Mesela kanser tedavisine başlayacağı amacıyla doğurganlığını kaybedecek hastanın kemoterapiye başlamadan evvel yumurtalarını dondurup gelecekte tedavisi bittiğinde kullanabilecek biçimde saklıyoruz. Hasta menopoza girmiş olsa bile dondurulmuş yumurtalar kullanılarak bu hastalardan gebelik sağlanıyor.”

Üniversite hastanesi olarak SGK ile anlaşmaları bulunduğunu, bu amaçla maliyetin de fazla yüksek olmadığını belirten Prof. Doğan, ilaçlar ve tedavinin bir bölümünü devletin karşıladığına ilgi çekti.

Merkezde bugüne kadar pek fazla ilki gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Doğan açıklamada, “Çocuk sahibi olmayı istek eden çiftlerin mutluluklarını paylaşmak bizleri de fazla sevindiriyor ve heyecanlandırıyor” ifadesine yer verdi.

Kimler başvurmalı?

Prof. Doğan, merkeze başvuracak hastaları şu şekilde bilgilendirdi:

“Bir senelik evlilik zamanını dolduran ve korunmasız temasa karşın gebelik hali olmayanlar merkezimize başvurabilir. Bu süre, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 6 ay ve oldukça erken olmalı. Temel testler gerçekleştirdikten sonra direkt tüp bebek mi yoksa başka tedavi yöntemlerinden mi yararlanılacak buna karar verilir. Tüplerin ikisi de çalışmaz halde ise erkekte ciddi sperm bozuklukları varsa direkt tüp bebek yapılır. Bunun dışında birtakım hastalarda cerrahi gerekebilir, birtakımlarında kolay yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar vermek uygundur, hafif erkek faktöründe aşılama tedavisi de yararlı olabilir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR