Yumurtalık kistine karşı ‘üzüm’ önerisi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bazı üniversitelerdeki bilim insanlarından meydana gelen grup, laboratuvar tecrübeleri neticesi kara üzüm tüketmenin, kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi çoğu meseleye sebep olan, yumurtalıklarda meydana gelen kistleri tedavi edici tesiri varolduğu neticesine ulaştı.

Çalışmanın yürütücülerinden İstanbul Bilim Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tecrübesel Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurtalıklarda büyüme ve çok sayıda kist oluşumu ile giden Polikistik Over Sendromu’nun (PKOS) kadın hastalığı olduğunu ve gerçekleştirdikleri incelemeler neticesinde en çok kara üzümde tespit edilen “resveratrol” isimli bileşiğin bu hastalığı tedavi ettiğini saptadıklarını söyledi.

Hastalığın kadınlar arasında yüzde 5-10 oranında görüldüğünü altını çizen Erbaş, adet düzensizliği, sivilce, obezite, insülin direnci, kıllanma, kısırlık, düşük riskinde artma gibi problemlere sebep olduğunu, ilaveten damar sertliği, rahim ve meme kanseri riski de arttığını bildirdi.

Yürüttükleri çalışmanın adının “PKOS Oluşturulan Tecrübe Farelerinde Resveratrolün Tedavi Edici Etkisinin Gösterilmesi” olduğunu dile getiren Erbaş, 2014 senesinde başlattıkları çalışmada 6 ay süresince PKOS modeli yapılan fareler üstünde inceleme gerçekleştirdiklerinı belirtti.

Proje grubunda, Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalından Doç Dr. Mete Ergenoğlu, Doç Dr. Özgür Yeniel, Uzman Dr. Nuri Yıldırım, Prof. Dr. Nedim Karadadaş, Doç. Dr. Murat Ulukuş, Fizyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Dilek Taşkıran, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Altuğ Yavaşoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Uzman Dr. Alkım Gülşah Yıldırım’ın varolduğunu açıklayan Erbaş, gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde resveratrolün PKOS’u tedavi ettiğini belirlediklerini kaydetti.

Çalışma süreci ile ilgili bilgi veren Erbaş, şunları söyledi:

“PKOS modeli yapılan tecrübe farelerinde yumurtalıklar büyüdüğü, kistler gelişti, yumurtlama bozuldu, insulin direnci ve obezite ortaya geldi. Resveratrol tedavisi verdiği PCOS hastası farelerde yumurtalık kistleri kayboldu ve yumurtlama fonksiyonu yine başladı ilaveten insulin direnci azaldı. Resveratrol en çok kara üzümde ilaveten kayısı, üzüm, dut, erik, fındık, elma gibi çoğu meyvede de tespit edilen polifenol bileşiğidir. İltihap azaltıcı tesiri vardır. Bu amaçla damar sertliği, kanser, alzaymır hastalığına karşı da koruyucudur.”

Resveratrolü “endometriozis” ismindeki kadın hastalığında da denediklerini ifade eden Erbaş, “Endometriozis rahim içi dokunun karın zarında bulunması ve bu dokunun kanaması neticesi meydana gelen, karın ağrısı, ağrılı adet görme, kısırlık, karın içerisinde yapışıklık, cinsel temas esnasında ağrı ve yumurtalıkta kanamalı (çikolata) kistler ile seyreden bir hastalıktır. Endometriozis hastası farelerde resveratrol tedavisi kanamalı over kistlerinde ve karın içi iltihapta azalma oluşturdu” dedi.

Erbaş, çalışmalarının neticesinun uluslararası prestijli Kadın Hastalıkları ve Doğum dergisi, Reproductive Sciences da yayımlandığını sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR