“Yunanistan da fırsatı kullansın”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mali krizdeki Yunanistan’ın siyasi irade göstermesi durumunda AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası ile anlaşılmasının hala olası bulunduğunu söyledi.

Merkel, ileriki hafta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi evveli Federal Meclis’te bugün yaptığı hükümet açıklamasında, Yunan hükümetinin 20 Şubat’ta Avro Grubu’na üklesinde kapsamlı bir reform uygulamak amacıyla taahhütte bulunduğuna işaret etti.

Merkel, Yunanistan’ın bu reformları kararlılıkla ele alması, AB Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın da bu çabaları onaylaması gerekliliğini anımsattı. Yunanistan’ı kreditörlerle uyuşmaya çağıran Merkel, “İradenin bulunduğu yerde yol da vardır. Yunanistan’daki siyasi sorumluların bu iradeyi göstermesi durumunda 3 kurumla uyuşmaları hala olası” dedi.

Merkel, Almanya’nın çabalarının Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalması tarafında bulunduğunu yineledi.

– “Yunanistan da fırsatı kullansın”

“Yunanistan’a son 5 senede Avrupa’dan gibi görülmemiş bir dayanışma gösterilmiştir” diyen Merkel, Yunanistan’ın son 5 senede Avro Bölgesi’nden destek alan tek ülke olmadığına ilgi çekti.

Çabalara karşılık yardım etme ilkesini güttüklerini dile getiren Merkel, Yunanistan’dan değişik şeklinde İrlanda, İspanya ve Portekiz’in kendi programlarını başarılı biçimde tamamladığına ve kendi ayakları üzerinde durduklarına işaret etti.

Bu ülkelerin fırsatları kullandığını izah eden Merkel, “Yunanistan’da güzel bir yoldaydı. Gerekli bulunan yapısal reformlar devamlı geciktirildi” dedi.

Merkel, Avrupa Birliği’nin krizlere karşı oldukça dayanıklı duruma yaklaştığını belirterek, avronun yalnızca para birimi değil Avrupa’daki birliğin sembolü bulunduğunu kaydetti.

– “AB ülkeleri arasında sorumluluklar paylaşılsın”

Mülteci ve sığınmacı problemine da değinen Merkel, sığınmacıların kabul edilmesinde AB üye ülkeleri arasında dayanışma gösterilmesi gerekliliğini ifade etti.

“İltica talebinde bulunanların 4’te 3’ünün 5 üye ülke tarafından kabul edilmesi olası değil” diyen Merkel, bütün üye ülkelerin uygun ölçüde sığınmacıların kabul edilmesine katılımı gerekliliğini vurguladı.

Merkel, Avrupa Komisyonu’nun sığınmacıların ülkelere dağıtılması konusu ile alakalı öneriler sunduğunu anımsatarak, fakat hafta içerisinde içişleri bakanlarının yaptığı görüşmenin uyuşma sağlanması amacıyla bu hususta oldukça derin bir münakaşa yapılması gerekliliğini meydana koyduğunu kaydetti.

– “AB’nin esas ilkeleri sorgulanamaz”

Merkel, İngiltere’nin Avrupa’da nasıl bir rol oynamak istediğini kendisinin belirlemesi gerekliliğini söyledi.

İngiltere’nin AB içerisinde aktif bir partner şeklinde bulunmasını isteyen Merkel, bu ülkenin AB’de kalacağı konusu ile alakalı güzelmser bulunduğunu dile getirdi.

Merkel, İngiltere’nin AB siyasetine dair şüpheleriyle alakalı şeklinde süreci eline alabilmek amacıyla ileriki hafta yapılacak zirvede AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un görevlendirileceğine işaret ederek, AB’nin esas ilkeleri bulunan ayrımcılıkla mücadelenin ve serbest dolaşımının sorgulanmayacağını bildirdi.

– “Yunan hükümet üyeleri sorumsuzca davranıyor”

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, başbakan Aleksis Çipras yönetimindeki Yunan hükümeti üyelerini sorumsuzca davranmakla suçladı.

Atina amacıyla sürenin daraldığını ve Yunan hükümet üyelerinin ciddi biçimde müzakerede bulunma isteğinin bulunmadığı izlenimi verdiğini bildiren Oppermann, “Hükümet üyeleri zamanlarını oldukça fazla röportaj vermek amacıyla kullandı. Bunu sorumsuzca buluyorum” dedi.

Oppermann, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalmasını istediklerini kaydetti.

-Alman hükümetine eleştiri

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de Alman hükümetinin Yunanistan siyasetini eleştirerek, “Avroyu ve böylece Avrupa’nın entegrasyonunu tehlikeye atıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan hükümetini savunan ve ülkedeki olumsuzlukların eski hükümetlerin politikasından kaynaklandığını savunan Gysi, “Yunan hükümeti tasarruf etmeye hazır fakat sizin dilediğiniz alanda değil” ifadesini kullandı.

Öte yandan Sol Partili birtakım milletvekillileri, oturdukları yerden kalkarak “Yunanistan ile dayanışma” yazılı pankartlar kaldırdı. Pankartlar Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in uyarılarının sonrasında indirildi. Lammert, “Bana bu, öğrenci parlamentosunu hatırlattı” yorumunda bulundu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR