Yunanistan kreditörleriyle yine anlaşamadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ekonomik sorun ortamında tespit edilen Yunanistan’ın, ülkeye nakit akışının tekrar sağlanmasına yönelik kreditörleriyle tespit edilen müzakerelerde uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Brüksel’de taraflar arasında bir çözüm bulmak hedefiyle gerçekleşen görüşmelerin dün de başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilirken, Yunan hükümetinin tanıttığı son tekliflerin kurumlar yönünden tatmin edici bulunmadığı ifade edildi.

Kreditörlerin uyuşma sağlanması amacıyla memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle eş güdümlü kalıcı şeklinde senelik bazda 2 milyar avroluk ek önlem talebinde bulunmasının taraflar arasındaki görüşmelerin kesilmesine sebep bulunduğu belirti edilen haberlerde, Yunanistan’ın vadesi dtespit edilen borçlarını ödeyebilmesi amacıyla gereksinim duyduğu finansman probleminin çözümünün 18 Haziran Perşembe günkü Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına kaldığı bildirildi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hükümetin Yunan halkının iradesi tarafında hareket ettiğini belirterek, kimsenin demokrasiyi gömmeye hakkı bulunmadığını söyledi.

Çipras, Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerin dün de başarısızlıkla sonuçlanmasının sonrasında Yunan basınına yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın müzakerelere belgelenmiş tekliflerle yaklaştığını savunarak, Avrupa kurumlarının ısrarının ardında siyasi hedefların bulunduğunu ileri sürdü.

Yunanistan’ın tezlerinin kurumlar yönünden kabulleninceye kadar beklemekte kararlı bulunduğunu bildiren Çipras, “Memorandumların beş senelik talanından sonra kurumların memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle alakalı ısrarı, yalnızca siyasi bir hedef ile açıklanabilir. Kurumlar gerçekliğe geçinceye kadar sabırla bekleyeceğiz” dedi.

– “Sırtımızda bir halkın haysiyetini ve Avrupa halklarının umudunu taşıyoruz”

Başbakan Çipras, Yunanistan’ın kreditörleriyle uzlaşma konusu ile alakalı içten adımlar attığını, fakat bunun zafiyet şeklinde algılanmaması gerekliliğini belirtti. Çipras şu şekilde devam etti:

“Birileri, bizim çözüm konusu ile alakalıki içten arzumuzu ve attığımız adımları zafiyet şeklinde algılıyorsa, bilsinler ki sırtımızda bir halkın haysiyetini ve Avrupa halklarının umudunu taşıyoruz. Bu görmezden gelemeyeceğimiz ağır bir yük. Bu ideolojik bir saplantı değil, demokrasi meselesi. Demokrasiyi doğduğu topraklarda gömmeye hakkımız yok.”

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Yunanistan’ın müzakerelerde elinden gelen bütün çabayı gösterdiğini ve yapacak diğer şeyi kalmadığını belirterek, sıranın Avrupa’da bulunduğunu söyledi.

Varufakis, “Bugün fazla şık bir gün. Sonunda temizlik adımına geldik. Yunanistan dün ‘yeter, buraya kadar’ dedi. Şimdi Avrupalılar’ın karar alması lazım” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR