Zigana Tüneli İhalesi İptal Oldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim 2014 açıkladığı Zigana Tüneli projesinde proses durdu. Trabzon-Gümüşhane karayolu üstünde tespit edilen Zigana Dağı’nda yapımı plan edilen tünel projesi amacıyla uygulanan ihale neticesi iptal edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü yönünden Mayıs 2015’de uygulanan ihaleyi Cengiz İnşaat kazanmış ve 28 Temmuz’da sözleşme imzalanmıştı. Fakat ihaleye katılan 6 şirket prosese itiraz etti ve Kamu İhale Kurumu’na şikayette bulundu. Kamu İhale Kurumu itirazları red edince şikayette tespit edilen şirketlerden Şenbay Madencilik ve Özgün Yapı mahkemeye başvurdu. Kamu İhale Kurumu’na itirazda tespit edilen başka şirketler ise Tekfen, Pers Yapı-Bergiz İnşaat, Albayrak Turizm, Aga Enerji , Yse Yapı-İntekar Yapı-Metro Kmb.

TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK

Şenbay Madencilik ve Özgün Yapı haksız yere ön yeterlilikten geçemediğini savunurken, mahkeme itirazları haklı buldu. Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin Temmuz ayında aldığı karar ardından konuyu tekrar değerlendiren Kamu İhale Kurulu, 12 Ağustos’ta ‘Trabzon – Aşkale Yolu Zigana Tüneli ve Bağlantı Yolları’ ihalesinin neticesinu iptal etti. Şimdi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ihale başvurularını tekrar değerlendirmesi gerekiyor.

cengiz-insaat-in-kazandigi-zigana-tuneli-ihalesi-7741458_8836_m[1]

‘TARAF DEĞİLİZ’

Karayolları Genel Müdürlüğü ihale neticesinun iptal sebebi ile alakalı açıklama gerçekleştirmekten kaçınıyor. Söz hususu ihaleye kazanan Cengiz İnşaat yetkilileri ise davanın Karayolları’na açıldığını, proseste doğrultu olmadıklarını dile getiriyor. Ovit Tüneli’nden sonra Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olması plan edilen Zigana Tüneli’nin 500 milyon liraya mal olması öngörülüyor. İnşaat çalışmalarının ise 3 sene devam etmesi bekleniyor. Zigana Tüneli’nin giriş ve çıkışındaki kavşak ve viyadüklere ek şeklinde iki adet tahliye dönüşü ve kaçış tüneli de yapılacak. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyünün girişinden başlanacak tespit edilen tünelin güzergahı da belli oldu. Köstere köyü girişindeki çeşmeden aşağı yukarı 500 metre alttaki virajdan direk yolun karşısından bin 250 metre rakımdan girecek tespit edilen tünel, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden tekrar aynı rakımdan çıkacak.

18 FİRMA BAŞVURDU

Zigana Tüneli amacıyla belli istekliler arasında uygulanan ihaleye 18 firma öneri verdi. Bu önerilerden ilk aşamada 16’sı geçerli bulundu. Daha sonra ise öneriyi geçerli tespit edilen firmaların bazılarının da dosyalarında eksiklikler bulunduğu ifade edildi ve ihaleye katılan firma adedi 11’e düştü. İhale dışı kalan firmalardan Ağa Enerji, Şenbay, YSE Yapı, Pers Yapı ve Tekfen Yapı Kamu İhale Kurumu’na itiraz etti. 5 firmanın da itirazında iş tecrübe belgeleri sebebiyle ihale dışı bırakıldıkları, fakat bunun mevzuata ideal olmadığı tezi işlendi. Fakat Kamu İhale Kurumu, bütün itirazları reddetti. Şikayetçi tespit edilen bir başka firma tespit edilen Albayrak Turizm’in itirazı ise, meşru sürelere uyulmadığı gerekçesiyle incelenmeden geri çevrildi.
Resimaltı: Zigana Dağı’nda yapımı plan edilen tünel 12 bin 900 metre uzunluğunda olacak. Birbirine paralel aralarında 24 metre tespit edilen 2 tüp geçit ile temellendirilen tünelde 11 adet yaya geçidi, 12 vasıta geçidi, 24 sığınma cebi, 2 kavşak, 2 u dönüş, 1 de kaçış tüneli mevcut.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR