Almanların Hayata Geçirilemeyen Büyük Türkiye Planı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Nazi Almanyası’nın mevzubahis “Generalplan Ost” (Büyük Doğu Planı) stratejisiyle aynı vakitlarda, tekrar Almanya’dan çıkan bir diğer plan oldukça var: Atlantropa. Zaman vakit Panropa şeklinde da anılıyor.

AVRUPAYI BİRLEŞTİRECEK PROJE

Panropa, Avrupa’nın -ropa’sının önüne birleştirme, birlik manasına gelen ‘pan-‘ ekinin eklenmesiyle oluşturulmuş. Atlantropa’da ise tekrar -ropa’nın önüne bu kez Atlas Okyanusu’nun diğer adı Atlantik’ten hareketle Atlant- gelmiş. Özetle Avrupa’yı birleştirecek bir projeden bahsediliyor.

PROJENİN MİMARI SÖRGEL

Projenin altında mimar Herman Sörgel’in imzası var. Sörgel, 20’nci yüzyılın başında Avrupa’yı kasıp kavuran ekonomik ve siyasi krizden çıkış amacıyla 1929 senesinde bu tür bir proje önermiş ve hayatını kaybettiği 1952’ye kadar da fikrini savunmayı sürdürmüştü.

DEV BARAJLAR KURULACAK, HİDROELEKTRİK ÜRETİMİ YAPILACAKTI

Atlantropa kapsamında, Cebelitarık Boğazı’na, Çanakkale Boğazı’na ve Sicilya ile Tunus arasına dev barajlar kurulacak, bu barajlarda hidroelektrik üretimi yapılacaktı.

iste-almanlarin-hayata-gecirilemeyen-turkiye-plani_x_8461540_1552_z1[1]

ÜST OTORİTE ENERJİ AKIŞINI KESECEK, KİMSE SAVAŞ ÇIKARAMAYACAKTI

Bölgeyi yönetecek bir üst otorite, barışı tehdit eden ülke hangisi olursa olsun, enerji akışını keserek cezasını verecek, bu sayede hiç kimse savaşçı girişimlerde bulunamayacaktı.

AFRİKA’DAKİ KOLONİLER ÜZERİNDE HAKİMİYET

Fakat bununla eş güdümlü barışçıl amaçlarla meydana atılmış olması, projeyi kurtarmaya yetmiyor. Zira Sörgel, Akdeniz’deki su kaynaklarının bu biçimde kullanılmasıyla, Avrupa’nın Afrika’daki koloniler üstünde tartışmasız bir hakimiyet kurmasını da amaçlıyordu.

AKDENİZ KURUTULACAKTI

Dahası Sörgel, barajlar sayesinde, Akdeniz’deki su civarını aşağı çekmeyi, bu sayede tarım ve yerleşim amacıyla yeni alanlar açılmasını da savunuyordu. Fakat bunun bölge iklimine verebileceği zararın ne olduğuna dair en küçük bir kaygı dile getirilmiyordu.

VENEDİK’İ ÖZEL BİR KANALLA AKDENİZ’E BAĞLAMAK İSTEDİ

Sörgel’in planının bir diğer ayağı Süveyş Kanalı’nın uzatılması ve bu sayede ticaret yollarının açık tutulmasıydı.

Son şeklinde, herhalde Venedik’i fazla sevdiğinden olsa gerek, Sörgel, tüm Atlas Okyanusu kurusa da buradaki kanalların suyunu kaybetmesini engellemek istiyor, o amaçla kenti hususi bir kanalla Akdeniz’e bağlamak istiyordu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR