Kar Kapıyı Çaldı Faturaları Düşürecek Öneriler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ülkede tüketilen enerjinin aşağı yukarı yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını bunun da yüzde 85’inin ısıtma ve soğutma harcamalarına gittiğini bildiren Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda enerji tasarrufu sağlayacak öneriler sundu.

Enerjide yüzde 73, doğalgazda ise yüzde 99 seviyesinda dışa bağımlı bulunan Türkiye’de hane halkı alışkanlıklarının değişmesi gerekliliğini bildiren Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda ısı tasarrufunu sağlamak amacıyla ilk önce yalıtımın sağlanması gerekliliğini söyledi. Prof. Dr. Hepbaşlı, “Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20-30 seviyesinda tasarruf olacağını gösteriyor” dedi.

“ELEKTRİKLİ SOBA DEĞİL KLİMA TERCİH EDİLMELİ”

Elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar amacıyla ekonomik olmasa da, temiz ve zAhmetsiz olması sebebiyle bilhassa batı bölgelerde sık sık seçim edildiğini de bildiren Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kilowatt elektrik enerjisi amacıyla, ısıtılacak alana en çok 1 kiloeatt ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği yönünden baktığımızda bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği yönünden tam bir felakettir. Elektrikle ısınma seçim ediliyorsa kesinlikle alacağınız cihazın COP, yani performans katadedi manasına gelen sayısal sayısal sayısal sayısal değerine bakmanız gerekir. COP sayısal sayısal sayısal sayısal değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı sayısal sayısal sayısal sayısal değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A katagorisi klimalarda, COP sayısal sayısal sayısal sayısal değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji katagorisinde da COP sayısal sayısal sayısal sayısal değeri 3,60’ın ne kadar üstüne çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak oldukça çok ısıtma sağlar. Kısacası A katagorisi klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek amacıyla 3-4 misli oldukça çok elektrik enerjisine ihtiyaç duyacakları ortadadır” diye konuştu.

EVLERDE ISI TASARRUFU İÇİN NELER YAPILMALI?

Prof. Dr. Hepbaşlı, evlerde ısı tasarrufu amacıyla önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Binanın mantbulunanması ve duvarların izolasyonu yapılmalı. Pencerelerin çift camlı olması ve yalıtım yapılması gerekir. Isı merkezlerinin bodrum yerine çatıda kurulması ile binalar hem oldukça tasarruflu, oldukça çevrevi ve oldukça emniyetli olacaktır. Evlerde ısı kazanlarını düşük sıcaklıkta gece-gündüz yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten oldukça ekonomik. Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörler iptal edilmeli, her radyatöre termostatik vana monte edilmeli ve ideal sıcaklıkta ayarlanmalı. Odalarda masa, sandalye ve yatakları dış duvarlardan uzak tutmalı. Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamalı. Güneş alan camları her gün temizlemeli ve güneşin pasif ısıtmasını sağlamalı. Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 seviyesinda nemlendirmeli. Çünkü nemli hava, ısısı oldukça güzel tuttuğundan buharlaşma azalacak; beden oldukça az ısı kaybedecektir. Kullanılmayan oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerini kapatmalı, radyatörlerin üstlerini kapatmamalı.

“KOMBİ VE KLİMANIN YILLIK BAKIMLARI MUTLAKA YAPTIRILMALI”

Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı denetim edilmeli. Hava sızıntısı olabilecek yerleri, hava sızdırmaz şeritlerle, bantlarla kaplamalı. Çatı odanız varsa üst katını ideal biçimde yalıtmalı, olasıysa pencereler çift camlı olmalı. Radyatörlerden taşınım ve ışınım yolu ile çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya bulunan ısı kaybını önlemek amacıyla alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz. Isıtılmayan ortamlardan geride bıraktığımız sıcak su borularınızı yalıtın. Binaların amacıyladeki 40 derecenin üzerindeki ısı kaybetmesini istemediğiniz her türlü sıcak yüzeyi yalıtın. Mümkünse sıcak su elde etmek amacıyla, güneş panellerini kullanın. Kombi, klima, kalorifer, ısı merkezlerinin senelik bakımları kesinlikle yaptırılmalı. Elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevrevi cihazlar seçim edilmeli. Cihazların enerji tasarruf özelliği olmalı. 1 saatteki yakıt kullanımı en az bulunan seçim edilmeli. Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu güzel olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetki sahibi servis-teknik eksperler yönünden yapılmalı.”

RAKAMLARLA ELEKTRİK ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 ilk 6 aylık bilgilerine göre, konutlarda 1 kilowatt elektrik enerjisi amacıyla ortalama 41,3 kuruş, 1 metreküp doğalgaz amacıylase ortalama 116,8 kuruş ödeniyor. Son bir senede imal edilen elektriğin yüzde 50’den çoğu doğalgaz ve ithal kömür kullanılarak ya da dışalım yolu ile üretildi. Fakat doğalgaz kullanılarak imal edilen elektrik üretiminin bütün üretime seviyesi, son bir senede yüzde 32,49’a kadar geriledi. Bu rakamla, doğalgaz yakıtlı santrallerin katkısı 1999 senesi seviyelerine geriledi. Hidrolik, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimine seviyesi ise yüzde 31’i geçti.

Öte yandan İzmir ve Manisa bölgesinde hizmet verdiği elektrik abone adedi 2,5 milyon olurken, -İzmir’deki doğalgaz abone adedi 767 bin 584 oldu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR