Fazla et tüketimi tansiyonu, ürik asidi ve kolesterol artışını tetiklediği için porsiyon büyüklüğüne ve pişirme şekline dikkat etmek çok önemli.
Her yıl olduğu gibi bu yılda Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusu gündemde. Biz konuyu asıl uzmanı olan kalp doktorlarına danıştık. Hepinizin yakından tanıdığı Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk hocamız sizler için mevzuyu detaylı şekilde anlattı. Hekimliği hastalığı iyileştirmekten çok, hastalığı önleyebilmek için halkı bilinçlendirmek olarak gören kıymetli hocamıza tekrar teşekkür ediyoruz.
Kurban Bayramı’nda Et Tüketimine Dikkat!
“Kalp hastalığı olan bireylerin beslenmelerinde kırmızı et tüketimini azaltmalarını her zaman tavsiye ediyoruz. Fazla et tüketimi tansiyonu, ürik asidi ve kolesterol artışını tetikler. Porsiyon büyüklüğüne ve pişirme şekline dikkat etmek çok önemli. Normal bir diyette haftada iki günden fazla kırmızı et tüketimi önermiyoruz.
Yapılan araştırmalar kırmızı et ve işlenmiş etin, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunu riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, balıklar ve zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetine dayalı yiyecekler tüketen kişilerin birçok sağlık sorunu riski azalır. Kırmızı et tüketimini azaltmak yalnızca kalp krizleri, felçler, Alzheimer hastalığı değil, neredeyse tüm kanserler ve erektil disfonksiyonu (ereksiyon sorunu) , makula dejenerasyonunu, yaşadığımız göz problemlerini azaltır.
Ne deseniz de Kurban Bayramı’nda kavurma yemeden olmaz diyenler için Salmonella, listeria ve toksoplazma gibi gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak için Kurban Bayramı’nda kurban edilen hayvanların etlerinin nasıl pişirileceği ve saklanacağı konusunda bazı temel ipuçları verelim;
Eti uygun sıcaklıkta pişirmek bakterileri öldürmenin en iyi yolu. Dana ve kuzu eti 63 C’ye ulaşmalıdır. Yemekten önce 70 C’ye tekrar ısıtın.
Kurban kesimi ve dağıtım sırasında ve ayrıca et yemekleri hazırlarken, çiğ ete dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerinizi 20 saniye boyunca iyice yıkamanız gerekir. Çapraz bulaşmayı önlemek için iki ayrı kesme tahtası kullandığınızdan emin olun; biri çiğ etler, diğeri ise meyve ve sebzeler için. Alternatif olarak, etten sebze ve meyveye veya tam tersine geçmeden önce kesme tahtasını iyice yıkayabilirsiniz. Akciğerleri, mideyi etkileyebilecek ve yüksek ateşe neden olabilecek bulaşıcı hastalık olasılığını önlemek için kurbanlık hayvanların etlerini hemen pişirmeyin veya saklamayın. Kurbanlık hayvanların etlerini pişirmeden veya derin dondurucuya koymadan önce kan ve nemin uygun şekilde kurutulması için en az altı saat açık havada havalandırın!
Mangalda güvenli bir şekilde ızgara yapmak sağlıklı bir pişirme tekniğidir, çünkü bu yöntem ilave yağ gerektirmez ve etteki fazla yağ damlar. Ancak, pişirmeden önce etlerinizi güneşte saatlerce bırakmayın. Eti pişirmeye hazır olana kadar yaklaşık 10-15 dakika buzdolabında saklayın. Eti buzdolabında marine edin – tezgahta veya dışarıda değil. Çiğ ete dokunmuş marineyi tekrar kullanmak istiyorsanız, önce kaynatın.
Pişmiş et iki saatten fazla buzdolabında bırakılmamalıdır. Kalan ve saklanması gereken et varsa, etleri daima temiz ve kuru ellerle taşıyın. Eti buzdolabının en soğuk bölümünde veya buzdolabının et haznesinde saklayın. Buzdolabında saklanan taze, çiğ etleri 3-4 gün içinde kullanın. Pişmemiş et parçalarını birkaç ay için dondurabilirsiniz.
Kızartmalık kesimleri 4 ila 12 ay arasında ve yemeklik etleri 6 ila 12 ay arasında dondurabilirsiniz. Kıyma üç ila dört aydan fazla dondurulmamalıdır. Kalanlar için etiketleri koymayı ve etin sıkıca sarıldığından emin olmayı unutmayın. Etin buzunu buzdolabında en alt rafta bir tava veya altında bir tabak ile her türlü damlamayı yakalamak için veya mikrodalgada buz çözme ayarını kullanarak – asla tezgahta değil – kullanarak çözün. Çözülmüş eti tekrar dondurmayın. Etten görünen yağları atmayın. Bu donmak için yapılabilir. Bu, yağ parçalarından işlenen, eritilmiş sığır veya koyun yağı formunda hayvan parçalarından elde edilen sert bir yağdır. Oda sıcaklığında katıdır. Donyağı, soğutmaya ihtiyaç duymadan uzun süre saklanabilir. Bu işlem çok kolaydır, tavadaki yağın erimesi için yavaş ısı gerektirir. Donyağı, özellikle merada yetiştirilen ve otla beslenen hayvanlardan geliyorsa, sağlıklı beslenmede yer alabilir. Yağ, sağlık için gereklidir ve yoğun kaloriyi sağlar. Her zamankinden daha az ve daha ucuz yağların ikame edilmesi, hayvansal yağın bulunabilirliğini, satın alınabilirliğini ve erişilebilirliğini artıracaktır. Kontaminasyonun önlenmesi için uygun bakım bizi enfeksiyon, ishal ve bazı çok ölümcül hastalıklardan koruyabilir.
Sağlıklı beslenmenin, koroner kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltmanıza ve kilo almanızı engelleyerek diyabet ve yüksek tansiyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabileceğini lütfen unutmayınız
Dr Emre Ertürk,Kardiyoloji Uzmanı,Kurban Bayramı,Sağlık .
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |