Sürücüsüz araba çalışmalarıyla bilinen Sebastian Thrun, bu vasıtaların trafik kazaları konusu ile ilgili insanların kullandıklarından oldukça güzel halde bulunduğunu söyledi. Thrun, “Bu arabalar ile 17 kaza oldu. Bunların 16 tanesi insan hatası, yalnızca biri program hatası yüzünden oldu. Onu da düzelttik. İnsanların sürdüğü arabalara kıyasla son derece güvenliler.” dedi.
MOBİL DEĞİŞİM HIZ KAZANACAK
Bir devre Google’ın da yönetiminde yer alan Thrun, misafir bulunduğu Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’ne misafir oldu. Zirvede mobil ve robotik ürünlerin yaygınlaştığını izah eden Thrun, şu ana kadar yalnızca her şeyin yüzde 1’inin buluş edildiğini öne sürdü. “Bugün sahip olunan tespit edilen şeylerin pek fazlası 50 yıl evvel yoktu bile.” diyen Thrun, önümüzde 15-20 yıl içerisinde mobil değişimin sürat kazanacağını belirterek, “Tahmin etmenin aslında imkânsız bulunduğu bir dünyada yaşıyoruz.” ifadesini kullandı.
17 KAZANIN 16 SI İNSAN HATASINDAN
Sürücüsüz araba içeriğine da değinen Thrun, şunları söyledi:
“10 yıl evvel sürücüsüz araba diye bir şey yoktu. Meslektaşlarım ‘fazla fütüristtik bir şey yapıyorsun, olamaz’ demişlerdi, fakat fazla çalıştık ve talihimiz yardımcı gitti ve sürücüsüz arabayı geliştirdik. Bu vasıtalar insanlardan oldukça değişik biçimde öğreniyor. İnsan sürücü, hata yaptığında ders alabiliyor, ama her bireyin kendi hatasını kendi yapması gerekiyor. Güzel tespit edilen şu ki robot arabalarda bir tanesi hata yaparsa o noktadan itibaren başka arabalar bu Hatayı yapmıyor. Bu şu manaya geliyor, bilgisayarlar insanlardan oldukça süratli ve oldukça zeki. Şuana kadar bu arabalarla 17 kaza oldu. Bunların 16 tanesi insan hatası yalnızca biri program hatası yüzünden oldu, onu da düzelttik. İnsanların sürdüğü arabalara kıyasla son derece güvenliler. Görme engelli insanların otomobil sürebilmesi amacıyla, yalnızca otobanlarda değil, her türlü yolda sürüş yapabiliyor olması gerekiyor. Bu teknoloji bunu sağlıyor. Aynı zamanda, biz bu teknolojgüzel hizmet üretmek amacıyla de kullanıyoruz. Arabalar ya mobil şeklinde ya da internet üzerinden çağırılıp kendi kendisine gereksiniminiz tespit edilen yere geliyor ve amaç yere gidiyorsunuz. Bu teknoloji yardımıyla tüm ulaşımı kesintisiz duruma getirmek olası oldu.”
BÜYÜK PROJELERDE ONUN İMZASI VAR
Ulaşım, eğitim ve tıp alanlarında incelemeleri tespit edilen ve 11 kitabı tespit edilen Sebastian Thrun, Stanford Üniversitesi Thrun Laboratuvarı’nda Google Streetview (Google Sokak Görünümü) teknolojisinin yaratılmasında rol oynadı. Daha sonra kurduğu Google X yapısında Google Glass (Google Gözlük), Google Self-driving Car (Google Sürücüsüz Araç), Google Brain (Google Beyni) gibi projelerin yaşama geçip gitmesini sağladı. Thrun, kurucusu ve CEO’su bulunduğu Udacity’de ise yükseköğrenimin özgürleştirilmesi vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Thrun, Fast Company yönünden iş dünyasının en yaratıcı 5’inci kişisi, Foreign Policy yönünden da dünyanın 4 numaralı Global Düşünürü seçildi.
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |