Ünlü İş Adamı İbrahim Bodur Hayatını Kaybetti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İş dünyasının en mühim isimlerinden Kale Grubun sahibi İbrahim Bodur 88 yaşında yaşamını kaybetti. 1928 senesinde Çanakkale’de dünyaya gelen İbrahim Bodur, İlkokulu Yenice İlkokulu’nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul’a Robert Kolej’e girdi.

Robert Kolej’de ekonomi ve edebiyat bölümlerini aynı vakitde bitirerek mezun bulunan Bodur, Amerika Birleşik Devletleri’nde İş İdaresi ihtisasını (MBA) tamamlayıp, 1951’de Türkiye’ye döndü.

FABRİKANIN BAŞINA GEÇTİ

Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 senesi sonucunda Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası’nı kurdu. 1956 senesine kadar bu fabrikayı yönetti.

Çanakkale’nin Çan eyaletinde 1957 senesinde kurduğu Çanakkale Seramik fabrikaları bugün dünyanın en büyük seramik tesisleri durumuna geldi.

F35 SAVAŞ UÇAĞININ MİMARLARINDAN

Kale Grubu, oldukça fazla inşaat sektöründeki kuvveti ve bilhassa seramik markası Kalebodur’la tanınır. Son şeklinde havacılıkta F-35 harp uçaklarının F-135 adı verdiği motorlarının parçalarını üretecek 60 milyon dolara mal olacak tesisin esasını İzmir’de attı.

turkiye-en-onemli-is-adamlarindan-birini-kaybetti_x_8463186_1110_z2[1]

CENAZE TÖRENİ YARIN

İbrahim Bodur’un cenazesi, yarın Fatih Camisi’nde öğle zamanı kılınacak cenaze namazının sonrasında Çanakkale Çan’a götürülecek. Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü’ndeki aile kabristanına defnedilecek.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ İŞ ADAMLARINDAN

İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi bir fazla sektörde etkinlik gösteren Kale Grubu’nu oluşturdu.

Ayrıca lüzum vatan içerisinde ve lüzumse vatan dışında mühim ortaklıklar gerçekleştirdi. Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi çoğu prestijli kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.

1952 senesinde Türkiye’nin ilk müstakil endüstri odası bulunan İstanbul Sanayi Odası’nın kuruluş etkinliklerine katıldı. 1962 senesinde İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçilen endüstrici Bodur, 1968 senesinde İstanbul Sanayi Odası’nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üyeliğine, 1969 senesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’na seçildi ve 1969’dan 1975 senesine kadar 6 sene vakit ile TOBB Başkanlık Divanı’nda Başkan ve Başkan Vekilliği vazifesini ifa eden Bodur, iki devre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Başkanlığını yaptı.

İbrahim Bodur, 1976 senesinde İSO Meclis Başkanlığı’na seçildi. 1976 senesinden 1992 senesine kadar Aralıksız 16 sene, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı şeklinde, en uzun vakitli vazife yapan isim oldu.

İŞ DÜNYASININ ÖNEMLİ TOPLULUKLARININ KURUCULARINDAN

Bu vazifeleri vakitsinde, Türk endüstriine ve Türk ekonomisine mühim hizmetler veren İbrahim Bodur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi’nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nin (DEİK) kurucuları arasında yer aldı, Türk-İtalyan İş Konseyi’ni de kurarak uzun vakit başkanlığını yaptı.

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk altı kurucusundan biri bulunan Bodur uzun seneler bu kuruluşun yönetiminde ve İstanbul Sanayi Odası’nı temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) kuruluşunda yer aldı.

2000 senesi başında İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı şeklinde onurlandırıldı. İbrahim Bodur ilaveten Aralıksız şeklinde 21 sene vakitsince Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.

65 senesi aşan meslek yaşamı vakitsince, sosyal ve kültürel alanlarda da etkinlik göstererek İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi mühim vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sıhhat ve sosyal alanlarda mühim yardımlar ve yatırımlar yapmıştır.

EĞİTİME KATKILARI

Bodur, ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sıhhat meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi, öğrenci vatanları yaptırarak pek fazla eğitim kurumunu ülkemize kazandırmış, onbinlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir.

Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş kuvvetine yakın bölgelerde kurulmasına 1950’li senelerdan itibaren liderlik eden İbrahim Bodur, 1962 senesinde endüstri ürünleri ihracatına başlayarak, Türk endüstriinin ve ürünlerinin vatan içerisinde bulunduğu kadar vatan dışında da tanıtılmasını sağlamıştır.

Bodur, 1985 senesinde Çekoslovakya Devlet Nişanı, tekrar 1985’te “Cavaliere del Lavoro” İtalyan Devlet Nişanı, 1997 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 senesinde TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. 2007 senesinde İtalya Seramik Derneği yönünden seramik sektörüne katkılarından ötürü Uluslararası Aldo Villa mükafatına layık görüldü.

Ülkemize, inançlı ve gösterişsiz kişiliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile her alanda mühim hizmetleri ve katkıları bulunan İbrahim Bodur’a, 1994’te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997’de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi yönünden Fahri Doktora ünvanları verildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR