Yunanistan’da birlik hükümetinin resmi alacaklılarıyla uzlaşma sağlayamaması nedeniyle finansal piyasalarda kaygılar artarken, eksperler her iki doğrultuın da sonucunda bir uzlaşmaya varacağını belirtiyor.
Gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren DekaBank Sanayileşmiş Ülkeler Analiz Müdürü Andreas Scheuerle, Yunan hükümetinin, kreditörlerin kendi pozisyonlarının büyük bir kısmını vakitnin azalmasından ötürü kabul etmesini beklediğini ve bu yüzden müzakere vakitcini yavaşlattıklarını savundu. Aşırı bir durumda geçici bir temerrütün de olma olasılığını dile getiren Scheuerle, “Fakat bu Yunanistan’ın avrodan ayrılmasına neden olmayacak hem de uyuşma bile olabilir. Fakat bu Yunanistan krizini sonlandıramayacak. Çünkü Çipras’ın, parlamentonun onayına ve üçüncü bir kurtarma paketine gereksinimi var” diye konuştu.
Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden ayrılmasını yakın bir ihtimal şeklinde görmediğini açıklayan Scheuerle, ne kurumlar ne de Yunan hükümetinin ülkenin avrodan ayrılmasını seçim edeceğini belirterek, “Fakat Yunan hükümeti parlamentonun onayını alamazsa o vakit bir Yunanistan kazası olabilir” dedi.
Andreas Scheuerle, Avrupa’nın Yunanistan’la anlaşamaması halinde ülkenin Rusya ile yakınlaşması olasılığını de değerlendirdi. Böyle bir olsılığı çok gerçekçi bulmadığını bildiren Scheuerle, ama tekrar de Rusya’nın etkisinin Yunanistan’ın finanse edilmesini artırabileceğini vurguladı.
-“Her iki doğrultu da bir noktada uzlaşmak mecburiyetinde kalacak”
Yunanistan görüşmelerini yakından izleyen Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise Yunanistan’ın borç görüşmelerine dair gelişmeleri olumlu gördüğünü ama görüşmelerde Yunanistan’ın nerdeyse hiç bir kozu olmadığını ifade etti.
Yunanistan’ın görüşmelerde çok seçim hakkı olmadığını savunan Vilkov, “Yunanistan kreditörlerin nerdeyse bütün taleplerine boyun eğmek mecburiyetinde kalacak ve ekonomide reformlara devam edecek. Bu ülke içerisinde birtakım olumsuz siyasi neticeler doğuracaktır ama Yunanistan yönünden çok bir alternatif de yok” dedi.
Yunanistan’ın avrodan çıkışa (Grexit) yaklaştığına inanmadığını bildiren Vilkov, şunları kaydetti:
“Grexit, ideal bir alternatif değil. En ideal olanı geçmişe geri dönmek ve Yunanistan’ın Avro Bölgesi’ne girmemesi olurdu ama bu imkansız. Müzakereler devam edecektir, çözüm bulunacak ve her iki doğrultu da bir noktada uzlaşmak mecburiyetinde kalacak. Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla anlaşamaması halinde Rusya ile yakınlaşmasıyla alakalı şeklinde da Rusya’nın kendi büyük problemleri var. Dolayısıyla Yunanistan’a yardım edecek durumda değil. Vaatler Yunanistan’a kısa vadede rastgele bir servet getirmeyecek ve Yunanistan’ın finans sistemindeki yapısal problemleri çözmeyecek.”
– 6,7 milyar avroluk borç ödemesi
IMF’ye geride bıraktığımız hafta cuma günü geri ödenmesi gereken haziran ayının ilk borç taksidini kaynak bulamadığı gerekçesiyle ödeyemeyen Yunanistan, hazirandaki dört ayrı taksidin birleştirilmesini talep etmişti. Bu isteği kabul eden IMF, Yunanistan’a haziran borçlarını toplu ödemesi amacıyla 30 Haziran’a vakit tanımıştı.
Ayrıca, Yunanistan’ın haziran ayında 1,5 milyar avrosu IMF’ye, 5,2 milyar avrosu Avrupa Birliği’ne olmak üzere toplam 6,7 milyar avroluk borç ödemesi gerekiyor.
Yunanistan’ın sahip olunan mali programdaki 7,2 milyar avroluk krediye ulaşabilmesi amacıyla haziran sonuna kadar kreditörleriyle uyuşması gerekiyor. Aksi durumda Yunanistan’ın başta IMF borçları olmak üzere mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek temerrüte düşebileceği belirtiliyor.
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |