Açlığı Kontrol Etme Yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Diyet ve kilo verme mevzusu ile alakalı en mühim mevzu açlığın bastırılmasıdır. Zayıflarken çok yemeyi engellemezseniz bir vakit sonra kilo veremediğiniz gibi verdiği kiloları geri alabilmek çok yalın olacaktır. Fitness sıhhatli hayat amacıyla lüzumlu ilk spor egzersizlerinden olmakla eş güdümlü açlığı bastırmak amacıyla uygulanabilecek mühim aktiviteler arasında yer alabilmektadır. Açlığınızı bastırmanın bir başka yoluda yediğiniz besinlere ilgi etmektedir. Eğer uzun vakit sizi tok tutacak ve beyninizin doyuma ulaşmasını sağlayacak kalorisi düşük besinler tüketirseniz açlığınızı bastırma mevzusu ile alakalı çok başarılı olabilirsiniz.

Açlığınızı Kontrol Etmeyi Bilmelisiniz

Diyet programına uymakta bulunan çoğu şahıs aldıkları kalori eskiye oranla düştüğünden bilhassa ilk vakitlarda büyük açlık çekmektedir. Bu açlık hissi dayandığınız halde yani birkaç gün sonra düşecektir. Vücudunuz buna alışacak ve bu tarafta zorlandığınız günlerin meyvesini alacaksınız. Açlıkla mücadele etmek amacıyla diyet programına uymakla kalmayıp aynı vakitte başarılı bir diyet programına uymanın yanı sıra denetimli şeklinde ara öğünlerde kalorisiz yiyecekler tüketmelisiniz. Meyveler bu hususta gerektiğince başarılıdır.

1) Bol Bol Sebze Yiyin

Açlıkla mücadele etmenin yollarından biri, lif açısından varlıklı besinler tüketmektir. Eğer sindirim sisteminiz yavaş çalışıyorsa lifli besinler bunun hızlanmasına da yardımcı olur.

Hem de yüksek lif sahibi olan bir çok besinde (örnek: yeşil yapraklı sebzeler) düşük kalori bulunmaktadır. Bu, yediklerinize çok kalori eklemeden onları gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz manasına gelir. Kilo vermenin belirleyici etmenlerinden biri de alınan kalorinin azaltılması bulunduğu amacıyla lifli besinleri tüketmek diyet yapan bir şahıs amacıyla idealdir.

2) Tempolu Yürüyüş Yapın

Doğada uygulanan hafif bir egzersiz, iştahın azalması amacıyla harika bir yoldur. Ancak bu hususta alakalı olmak gerekir. Çünkü çok çok yoğun egzersiz yapmak, uzun vadede iştahınızı açacaktır. Yoğun egzersizin bu hususta değişik bulunduğunu unutmayın. Çoğu şahısde esasen baskılanmış bir açlık hissi bulunmaktadır (vücut açısından salgılanan hormonlar ve sinir düzeneğinin reaksiyonları sebepiyle), bu amaçla açlık hissi birkaç saat sonra çok çok karşı mevzulmaz bir biçimde hissedilecektir. Öte yandan orta yoğunluklu egzersiz kanın bedeninizdeki dolaşımına yardımcı olacak ve kuvvetli bir biçimde meydana çıkan açlığı engelleyecektir. (Bakınız: Evde Yapılabilecek Egzersizler)

Bununla eş güdümlü şayet yeteri kadar sabırlı olursanız vücudunuz bir denge sağlayacaktır, bu mevzuyla alakalı şeklinde şu makalemızı okumanızı öneririm: Fazla Yemek Yemek Nasıl Kilo Aldırmaz?

3) Her Öğünde Biraz Yağ Yiyin

Genelde diyet yapan şahıslar yağların kaçınılması gereken besinler bulunduğunu düşünürler. Bunun geçerli bir sebepi bulunmaktadır aslında; 1 gram yağ 9 kalori içerir, 1 gram karbonhidrat ise 4 kalori sunar. Kalori çok mühim bulunduğu amacıyla, iki katı kaloriye sahip bir besinyı yemek diyette bulunan bir şahıs amacıyla ilk bakışta kötü bir düşünce gibi görünüyor.

Gerçek bulunan bir şey bulunmaktadır ki, yağ sahibi olan besinlerin açlık üstünde düzenleyici tesiri bulunduğu amacıyla, aşırıya kaçmamak kaydıyla muhakkak diyet programına dâhil edilmesi gerekmektedir. Her yemeğinizde 7- 10 gr. yağ almanız mühimdir. Bu çok sonra gün içerisinde hissedeceğiniz açlığı etkileyecektir. Karbonhidratlı besinlerle yağlar karşılaştırıldığında, mesela bir muz ya da bir avuç fındık yediğinizi düşünün. Sadece muz yediyseniz bir saat sonra kendinizi çok çok aç hissedeceksiniz, halbuki fındık ile bu hissi bu kadar yoğun hayatazsınız. Bu uzun vakitli açlığı azaltmada mühim bir husustur.

Uygulamaya bu ilkeyi koymak amacıyla, makarna ve ekmek gibi yüksek kalorili karbonhidratlı yiyecekler yerine; fındık, fındık ezmesi ve zeytinyağı gibi sıhhatli yiyeceklerden kalorinizi alın ve beraberinde da düşük kalorili sebzeleri seçim edin. Yukarıda anlattığım gibi, sebzeler midenizi süratli bir biçimde dolduracak ve yağlar da saatler vakitsince aç olmama hissetmenizi sağlayacaktır. Bu mevzuyla alakalı şeklinde kesinlikle şu makale dizimize göz atın: Hangi Yağlar Zararlıdır? ve şu makalemızı da okuyun: Düşük Yağlı Gıdalar Şişmanlamaya Çözüm mü?

4) Sıcak İçecekler İçin

Sıcak sıvılarda aynı vakitte tok hissettirecek bir eğilim bulunmaktadır, bu yüzden birkaç fincan şekersiz çay ya da bitki çayı, açlığı geçiştirmeye yardımcı olmak amacıyla çok yalın bir çözüm olabilir. Hem de bu içeceğin içerisindeki kafein, çok çok enerji sunar ve diyet yapmanızı yalınlaştırır. Ancak kahve içiyorsanız bu kahvenin natural olmasına, içerisinde krema, şeker gibi yüksek kalorili içerikler olmamasına ilgi edin.

5) Daha Fazla Su İçin

Birçok diyet yapan şahıs açlık eğilimini susuzluk amacıyla de uygular. İçtiğimiz suyu irademiz dışında azaltma eğiliminde oluruz. Diyet yaptığınız vakit, bilhassa düşük karbonhidratlı bir diyet uyguluyorsanız günde en az iki litre su içtiğinizden emin olun. Eğer kafein ve tuzlu yiyecekler kullanıyorsanız çok çok su içmeniz gerekir. Sisteminize yeteri kadar su alırsanız çok çok enerjiye sahip olacaksınız ve çok az açlık hissedeceksiniz. Suyun önemiyle alakalı pek çok makalemız olmakla eş güdümlü şunu kesinlikle okuyun: Sıhhat İçin Su İçmek

6) Yemeklerde Bir Parça Meyve Yiyin

Meyve çoklıkla fruktozdan oluşur, bu karaciğer açısından sarfedilen bir tür şekerdir. Karaciğerdeki depo azaldığında açlık hissetmeye başlarsınız. Bu amaçla, bu depoyu biraz yüksek tutmak ve tamamıyla tükenmesine izin vermemek açlığa karşı savaşta akıllı bir harekettir. Bir parça meyve ile eş güdümlü başka taraftan yüksek protein ve orta yağlı bir yemek açlık hissini uzaklaştırmak amacıyla kusursuz bir yoldur. Yalnız unutmayın, tek başına meyve yemek akıllıca bir düşünce değildir. Bu kan şekerinin yükselmesine sebep olur bu da açlık hissi doğurur ve huzursuzluğa sebep olur; şunlar diyet yapan bir bireyin korkulu rüyası bulunan iki şeydir.

7) Düşük Karbonhidrat İçeren Diyetin Benimsenmesi

Diyet yapan bireyler düşük karbonhidratlı bir beslenme biçimini seçim etmek zorundadır ki onlar düşük yağlı diyeti uygulayanlara göre çok az iştaha sahiptirler.

Bunun mantığının geldiği yer, yukarıda bahsedildiği gibi yağlar karbonhidratlı besinlere göre proteinli besinler kadar doygunluk sunar. Hem de karbonhidrat almayı kestiğiniz vakit, çok az besin tüketmek istersiniz ve tüketeceğiniz besinlerin alternatifleri azalır. Lütfen hatırlayın, karbonhidratlar yalnızca enerji veren besinlerdir, onlarsız da bedeniniz fonksiyonlarına devam edecektir. Ancak beslenmenizden yağları ve proteinli besinleri tamamıyla uzaklaştırmanız doğru bir davranış değildir. Bu hususta ayrıntılı bilgi amacıyla size Taş Devri Diyeti makalemızı okumanızı öneririm.

8) Daha Fazla Protein Tüketin

Yukarıda bahsedildiği gibi; protein açısından varlıklı besinlerin aç olmama endeksi, karbonhidrat açısından varlıklı besinlere göre çok yüksektir. Bunun amacıyla diyetinizde proteine çok çok yer verin.

Hem de vücudunuz proteinli besinleri sindirmek amacıyla, karbonhidratlı ve yağlı besinlere göre çok çok enerji yani çok çok kalori harcar. Yüksek proteinli diyet, aldığınız kalori sayısını da azaltacaktır. Burada mühim bulunan, proteinli besinlerin beraberinde yayılan soslar ve ek besinlerdır. Özellikle bu ek besinlerin bünyesinde karbonhidrat ve şeker bulunmaktadır, asıl ilgi etmeniz gereken şunlardır.

Tavuk göğsü, balık, hindi, yumurta bemakale, kırmızı et ve az yağlı beyaz peynir, proteinli besinlerdan bazılarıdır.

9) Sakız Çiğnemekten Kaçının

Sakız size yalın bir şey gibi gelebilir ancak açlıkla mücadele etmek isteyen şahıslar amacıyla ideal değildir. Sakız tükrük salgısını artıracak ve yeme talebi uyandıracaktır.

10) Her Gün Üç Küçük Öğün ve İki Ara Öğün Yiyin

Açlığı denetim etmenin en şık yollarından biri kısa Aralıklarla, ufak porsiyonlar hâlinde besleyici özelliği bulunan besinleri yemektir. Haftanın başında ne yiyeceğinizi planlayın, alışverişinizi ona göre yapın. Böylece yemek alternatifleri mevzusu ile alakalı zorluk hayatazsınız. Üç ufak ana öğün ve iki ara öğün kan şekerinizdeki dalgalanmaları engelleyecek ve açlık duygusu hayatanızı engelleyecektir.

Aslında pek çok vakit aç olmadan da yeme talebi duyarız. Bu âdeta bir alışkanlıktır. Elimizde olmadan buzdolabını kapağını açarken buluruz kendimizi. Sanırım durup biraz bekleyip kendimize sormamız gerekiyor: “Gerçekten aç mıyım?”

Diğer Haberler
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR