Üniversite öğrencileri elektrikli otomobil üretti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi 7 arkadaş, bitirme projesi kapsamında, TÜBİTAK desteği ve cep harçlıklarıyla, “Fors” ismini verdikleri elektrikli otomobil üretti.

Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin 3 ay gibi kısa bir sürede 10 bin lira maliyetle elektrikli otomobil yaptıklarını belirterek, bunun kendileri amacıyla büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Öğrencilerinin piyasadaki elektrikli otomobillerden değişik şeklinde her bireyin binebileceği ekonomik bir vasıta meydana koyduğunu ifade eden Varol, “Burada esas amaç, düşük maliyetli bir elektrikli vasıta üretimi gerçekleştirmekti ve bunu bu sene ortamında gerçekleştirdik” dedi.

Proje ortaklarından Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yunus Emre Akay (23) da bitirme projesi kapsamında ürettikleri elektrikli otomobille amaçlarının çok süratli giden ya da çok lüks bir vasıta değil, her bireyin binebileceği, ekonomik bir vasıta uygulamak olduğunu vurguladı.

Piyasadaki başka elektrikli vasıtaların pahalı ve Türkiye’nin yol koşullarına uygunluğunun da tartışılabilir olduğunu açıklayan Akay, “Piyasadaki vasıtaların hali ile ilgili yaptığımız incelemelerde fabrikasyon vasıtaların maliyetinin çok çok olduğunu gördük. Bu yüzden oldukça düşük maliyetli bir vasıta yapma hedefiyle yola çıktık. Aracımız 10 bin liraya mal oldu. Herhangi bir bireyin rahatça sürebileceği, komplike şanzıman sistemi olmayan bir vasıta. Aracımız yol koşullarında çok şık bir sürüşe sahip ve yokuşlardaki ivmelenmesi de çok iyi” dedi.

Cep harçlıklarıyla yaptılar

Otomobili yapmaya başlamadan evvel projelerine destek olabilecek sponsor firma ve kurumlarla ilişkiye geçtiklerini dile getiren Akay, yalnızca TÜBİTAK’tan destek bulabildiklerini kaydetti.

Akay, parasal imkansızlıkların aracın olası olabilecek en düşük maliyetle meydana çıkmasında etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“TÜBİTAK’tan aldığımız destekle, öğrenci harçlıklarımızı birleştirerek bu aracı meydana çıkardık. 400 kilogram ağırlığındaki 2 kişilik aracımızda, 4 ileri 1 geri şanzıman var. Bu şanzıman rastgele bir biçimde debriyaj sistemi gerektirmeden otomatik şeklinde kavrıyor. Hem de üstünde 26 beygir güce sahip elektrik motorumuz var. Bu motorun üstünde iki ayrı sarım mevcut. Bu sarımlar süratli ve yavaş olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Yavaş sarımda elde ettiğimiz sürat maksimum 60 kilometre. Hızlı sarımda ise 100 kilometre sürate ulaşmakta.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR