1 Asır Sonra Mezarı Gün Yüzüne Çıkarıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği bölümünde uygulanan inceleme ve örtü hijyenikliği esnasında Safranbolulu şehit Mehmet Çavuş’un mezarı bulunarak 102 sene sonra gün yüzüne çıkarıldı. Şehidin mezar taşında ise ”İhvana; Bakup sanmayın ki ben öldüm değil, fakat askerin son rütbesin buldum.” olarak duygusal bir makale makaleldığı meydana çıktı.

ŞEHİDİN MEZARI KORUMAYA ALINDI

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü sınırları içerisinde yeni uygulanan Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği bölümünde inceleme ve örtü hijyenikliği çalışmaları yapar iken, mezar taşında duygusal bir makale yer alan şehit mezarı belirleme etti. Toprak ve otların arasında kalıp kaybolan şehit mezarı, ihya edilerek 102 sene sonra gün yüzüne çıkarıldı. Safranbolulu Mehmet Çavuş’a ait bulunduğu belirleme edilen mezarın taşındaki makale çeviri edildiğinde, ‘İhvana; Bakup sanmayın ki ben öldüm değil, fakat askerin son rütbesin buldum. Din ve yurtımız yaşaması amacıyla Türk’ün, Bilin ki kardeşler en şereflidir bu ölüm. 42. Alay’ın 2. Taburu’ndan. Zağferanbolulu (Safranbolu) Kalıpçı Ali Usta Mahdumu, Mehmet Çavuş Ruhuna Fatiha’ makalesıyla meydana Çanakkale Ruhunu yansıtan duygusal bir ifade çıktı. Şehit mezarının etrafı ahşap çitlerle çevrilerek, yanına kime ait bulunduğunu izah eden bir tabela konularak, ziyarete açıldı.

”BURASI SAVAŞ SIRASINDA İLK YARDIMIN YAPILDIĞI HASTANE BÖLGESİ”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliğinin, Çanakkale Savaşları esnasında yaralıların tedavisi ve şehitlerin defni amacıyla kurulan bir yer bulunduğunu ifade etti. Alan Başkanlığı olarak 250 bin şehidin yattığı topraklarda inceleme ve örtü hijyenikliği yapar iken Safranbolulu Mehmet Çavuş’un mezarını bulduklarını bildiren Kaşdemir, “Burası, harp esnasında fazla ağır yaralıların getirildiği ve ilk yardımın yapıldığı bir hastane bölgesidir. Şu anda burası imar ve ihya edilmektedir. Bu alan içerisinde örtü hijyenikliği yapar iken şehidimiz, Safranbolulu Mehmet Çavuş’un kabrini bulduk. Mezarı bulduğumuzda bu kadar bakımlı değildi. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bakımını üstlendik. Vatandaşların ziyaret edebileceği duruma getirdik.” dedi.

”ONLARIN KAHRAMANLIĞI SAYESİNDE AL BAYRAĞIMIZ DALGALANIYOR”

Mezar taşının üstünde yazanların fazla mühim bulunduğunu bildiren Kaşdemir, ”O devre yurt, ulus amacıyla, bu topraklar amacıyla toprağa düşmüş bu büyük asker, Çanakkale Ruhuyla, yurt aşkıyla ölüme yürümüş, şahadet mertebesine ulaşmıştır. Biz de bu kahraman şehidimizin ruhuna Fatihalar gönderiyoruz. Onların bu kahramanlığı yardımıyla bu topraklarda al bayrağımız dalgalanıyor. Bu topraklarda ezan sesi dinmiyor. Bu topraklarda biz özgürce, bağımsız olarak yaşıyoruz. Tanrı onlardan razı olsun” diye konuştu.” dedi.

”ÇANAKKALE RUHU BU TOPRAKLARIN MAYASINDA VARDIR”

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda harp alanları ve şehitliklerde çalışmalarının bütün süratiyle devam ettiğini bildiren Kaşdemir, “Biz atalarımızın, ceddimizin, kahraman şehitlerimizin oldukça fazla bilinmesi, tanınması ve ileriki kUşaklara aktarılması amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Çanakkale ruhu bu toprakların mayasında vardır. Çanakkale ruhuyla birlikte inşallah biz bu topraklarda oldukça kuvvetli olacağız” olarak konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR