Altın son bir ayın en düşük seviyesinde

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uluslararası pazarlarda altının ons fiyatı 1.163,38 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük civarını gördü.

Dün ABD’de belirtiler verilerin beklentilerin üstünde gelmesi dolara alım getirirken, altında ise aşağı yönlü baskının yükselmesine sebep oldu. Güne 1.168,65 dolardan başlayan altının ons fiyatı bu seviyeden gelen satışlarla 1.163,38 dolara düşerek son bir ayın en düşük civarını gördü. Altının ons fiyatı 5 Haziran’da 1.162,85 doları görmüştü.

Analistler, ABD’de belirtiler verilerin olumlu gelmeye devam etmesinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında faiz artışına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesiyle, altın fiyatlarının kısa vadede düşüş eğilimini koruduğunu dile getiriyor.

Yunanistan riskinden ötürü da doların değerlenme sürecinin destek bulduğunu açıklayan analistler, yatırımcı kararlarındaki oynaklığı gösteren “Altın VIX” endeksindeki artışın de pazar aktörlerinin altın fiyatları ile alakalı endişelerini artırdığına işaret ettiğini kaydediyor.

Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin oynaklığı çok da artırabileceğini altını çizen analistler, söz hususu verinin beklentilerin üstünde gelmesi halinde aşağı yönlü hareketin sürat kazanabileceğini, verilerin beklentilerin altında kalması halinde ise dolar endeksindeki geri çekilmenin de etkisiyle altına alım gelebileceğini ön görü ediyor.

Analistler, teknik şeklinde altının ons fiyatında 1.162 ve 1.158 doların destek konumunda olduğunu bu seviyelerin kırılması halinde satış baskısının artabileceğini aktarıyor.

– “Doların kuvvetlenmesi altın fiyatını baskılamaya başladı”

Altın ve Para Piyasaları Eksperi Mehmet Ali Yıldırımtürk mevzuya dair değerlendirmesinde, altının, Yunanistan hususunun çözüleceği beklentisini fiyatlarken hafta başından beri gerektiğince sakin ve hem de hafif aşağı yönlü seyir izlediğini belirtti.

Yunanistan bozukluğu çözülmemesine karşın altının bu ilerlemeye reaksiyon göstermediğini dile getiren Yıldırımtürk, şunları söyledi:

“Yatırımcılar dolarda kalmayı seçim etti. Dolar paritesinin kuvvetlenmesi altını baskıladı. ABD borsaları yarın kapalı olacağından ABD’nin haziran ayı tarım dışı istihdam verisi bugün açıklanacak. Son zamanlarda ABD’de belirtiler ekonomik verilerin beklentilerden çok olumlu gelmesi ile gözler tekrar Fed’e çevrildi. Dün de ABD’de belirtiler haftalık işsizlik maaşı müracaatı beklentilerden olumlu gelmesi ve Yunanistan krizi çözümünün hafta sonucunda yapılacak referanduma kalması doların avro karşısında bir oran yükselmesine sebep oldu. Doların kuvvetlenmesi altın fiyatını baskılamaya başladı.”

Diğer Haberler

134 Yıl Önceki Petrol Haritası Gerçek Çıktı

Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit, bir asır önce başlattığı petrol arama ça...

Merkez Bankası Başkanı'nın Yanıtı Sert Oldu

Enflasyon Raporu'nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a, Cumhur...

Gurbetçinin "11 Ay Çalışıp 1 Ay Tatil Yapıyoruz" Sözleri Tartışma Yarattı

Gurbetçi Açıklaması Sosyal Medyada Olay Oldu Almanya’da yaşayan bir gurbetçinin...

Türkiye'nin Dev Havayolu Şirketi Atlasglobal Resmen İflas Etti

Türkiye'nin köklü hava yolu şirketlerinden Atlasglobal resmen iflas etti. 17 Haz...

500 TL'lik Banknot İddiaları Yalanladı

TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu bir süredir 500 TL'lik banknotun...

Fransa'da 10 Euro Krizi: Küçük Banknotlar ATM'lerden Siliniyor

Günlük Hayatta En Çok Tercih Edilen Banknotlar Erişilmez Hale Geldi Fransa’da v...

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığınd...

İstanbul'da Kentsel Dönüşüme Destek Kararları Açıklandı

İstanbul'da yürütülecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları için yapım yardımı kar...

Depoları Doldurun! Yine Yakıt Zammı Geliyor

Son dönemde üst üste gelen zamlarla 36 lirayı aşan benzin ve motorine yeni zamla...

Emekliye Zamda Hesaplar Sil Baştan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli zammı açıklaması milyonlarca kişiyi...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

Temmuzun İşaret Edilmesine Memur-Sen'den İtiraz

Kamu işçisine yüzde 45 zam yapılması memurları ayaklandırdı. Bu gelişme sonrası ...

EPDK Şirketlere Yüklü Miktarda Ceza Kesti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması kapsamında ...

Vergi Zamları Sonrası Gözler Ona Çevrilmişti

Art arda gelen vergi zamları sonrası eleştirilerin hedefi olan Hazine ve Maliye ...

BDDK, Yeni Banka Faaliyet İzni Verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 3 yeni bankanın kurulmasına onay verdi...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR