“Doğu Akdeniz’de birkaç demokratik ülke var”

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İsrail’e resmi ziyarette tespit edilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi önderi Nikos Anastasiadis, İsrail Cumhurbaşkanı Reuna Rivlin ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin yönünden resmi törenle karşılanan Anastasiadis, oldukça sonra Rivlin’in Kudüs’teki ofisine geçerek çift bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Rivlin, iki ülke arasında yakın arkadaşlık temaslari olduğunu belirterek, “Bizler çok güzel arkadaşlarız ve ben size hoşgeldiniz demek yerine, kendinizi evinizde hissedin diyorum” ifadesini kullandı.

Doğu Akdeniz’de “sadece birkaç demokratik ülkenin bulunduğunu” ifade eden Rivlin, şunları kaydetti:

“Bizler içeride ve dışarıda aynı problemler ile karşı karşıyayız. Küçük ülkeler tespit edilen İsrail ve Kıbrıs, radikal İslam’ın yanı sıra İran ve Suriye’deki çatışma gibi aynı tehlikelerle karşı karşıyalar. Bu problemlerin getirdiği tehditler, aynı vakitte bir ortaklık kurma olanağı da sunuyor. Bu topraklardaki 150 senelik Arap ve Yahudi trajedisine çözüm bulmak amacıyla ülkenizin verilen desteğe teşekkür etmek istiyorum. Kıbrıs her vakit güzel bir arkadaş oldu.”

Rum önder Anastasiadis de Kıbrıs ve İsrail’in coğrafi şeklinde komşu olduğunu hatırlatarak, “Bizim arkadaşluğumuz ise bunun ötesine uzanıyor. Bizler aynı demokratik değerleri ve çoğu endişeyi paylaşıyoruz. Bu yüzden birbirimizin desteğine gereksinim duyuyoruz ve her iki tarafın da başarılı bir iş birliğinden karlı çıkacağını öğrendik” diye konuştu.

Son senelerde iki ülke arasındaki temaslarin her alanda eşi görülmemiş şekilde geliştiğini altını çizen Anastasiadis, bunlardan bazılarını siyasi, ekonomik, enerji ve kültürel temaslar şeklinde sıraladı.

Ortadoğu problemine bir çözüm bulunması noktasındaki temennilerini de dile getiren Anastasiadis, bu hususta katkılarını AB ve BM’de gösterecekleri aktif katılım vasıtasıyla sunacaklarını söyledi.

“Terörizmle mücadelede ortak çıkarlarımız var”

İsrail Başbakanı Netanyahu da Anastasiadis ile yaptığı görüşmede emniyet konularına değinerek, “Her iki ülke de bölgedeki terörizmden zarar görüyor. Bölgedeki terörizmin birçoğu İran ve Hizbullah’dan kaynaklanıyor. Beş kıtada 30’dan çok ülkede terör hücrelerini işletiyorlar. Kıbrıs terörizmden çok çekmiş bir ülke. Bu amaçla terörizmle mücadele etme noktasında ortak çıkarlarımız var” ifadelerini kullandı.

İran ile yürütülen nükleer müzakerelere de değinen Netanyahu, “İran kazanırsa dünya kaybeder. Şimdilik geç değil. İran’ın nükleer bomba elde etmesi önlenebilir” dedi.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında gerekleşecek üçlü görüşme evveli düzenlenen ziyarette uluslararası konular ile emniyet ve enerji meselelerinin ele alındığı belirtildi.

Diğer Haberler

İran'ın Misillemesi Bakanları Karşı Karşıya Getirdi

Savaş Altıncı Gününde, Kabinede Gerginlik Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 1...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...

MSB'den "3. Dünya Savaşına Hazırız" Mesajı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi, Donald Trump'ı Karşıladı

Ankara'da gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamı...

İran'dan Geniş Çaplı Casusluk Operasyonu

ABD ve İsrail Bağlantılı 30 Kişi Gözaltına Alındı 2026 yılında Orta Doğu’da art...

Los Angeles'tan Sonra Şimdi de New York'ta Yangın Çıktı

ABD'nin New York kentinin Bronx bölgesinde bulunan bir yerleşim alanında büyük b...

THY'nin Şam'a İlk Seferi için Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den Şam'a ilk uçuşun 23...

İsrail'den Gazzelilere Ölüm Tuzağı

İsrail destekli yardım merkezlerinden gelen un çuvallarında uyuşturucu hap bulun...

İsrail'in Yaptıklarını Ağlayarak Anlattı

Sumud Filosu Aktivistleri İstanbul'da: “3 Gün Aç Bıraktılar, Tuvaletteki Suyu İç...

Ermenistan'da Başbakan Paşinyan Resmen İstifa Etti

Ermenistan'da siyasi süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Başbakan Nikol Paşinyan...

İran'da Protestolarda Can Kaybı 538'e Yükseldi

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve iki haftayı aşkın süredir devam ...

Lübnan'da Cihazların İnfilak Ettiği An Kan Dondurdu

İsrail, Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızarak patlattı. Korkunç saldırıyı Lübnan...

İsrail'den İran'a Finans Hamlesi: Bank Melli Terör Örgütü İlan Edildi

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İran devletine ait Bank Melli hakkında dikkat...

İsrail Medyası, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u Hedef Aldı

Türkiye, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda net bir tavır sergilerken...

İngiliz Mirror: "Büyük Savaşta Türkiye İran'ı Destekler"

İngiliz Mirror gazetesi, son çatışmaları değerlendirdiği bir yazısında Türkiye h...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR