“Dumanlı Hava Sahaları”na Ceza Yağdı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul Halk Sihhati Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi ekiplerince, kapalı alanlarda tütün tüketimine dair 2,5 senede 715 bin 388 işletme denetlendi, bunların 12 bin 381’inde ihlal belirleme edildi. Ekiplerin işletme ve kişilere kestiği ceza miktarı, 30 milyon lirayı buldu.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun’da uygulanan düzenlemenin 19 Mayıs 2008’de yürürlüğe girmesinin sonrasında kapalı alanlarda sigara tüketilmesi yasağıyla ilk kez karşılaşılırken, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, yasayla alakalı farkındalığı artırmak, yasaya uyum ve kabulü sağlamak hedefiyle “Dumansız Hava Sahası” ve “Havanı Koru” sloganlarıyla kampanyalar başlatıldı.

Kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilip tüketilmediğini denetleyen İstanbul Halk Sihhati Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü Arif Gündüz, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü bundan dolayı çalışmalarını AA muhabiriyle paylaştı.

Gündüz, yasa gereğince kapalı mekanlarda, toplu taşıma vasıtalarında ve hususi vasıta sürücülerinin tütün ürünü tüketiminin yasak olduğunu anımsatarak, bunlarla alakalı kontrolleri kentteki 80 ekiple yürüttüklerini söyledi.

Şikayetleri değerlendiren ekiplerin kontrol hareketlerini kolluk kuvvetiyle içilmesi muhtemel zamanlarda, gece ve gündüz gerçekleştirdiklerinı dile getiren Gündüz, sigara içilen kapalı mekanda kimlik kontroli yapan polisin 100 lira ceza kestiğini, kendi personellerinin ise işletme sahibinin yasayı ihlal ettiğine dair tutanak düzenleyerek, hali belirleme ettiğini kaydetti.

Bu tutanağa göre en alt bin 357 lira, en üst 6 bin 800 lira olmak üzere, kaymakamlığın işletmenin büyüklüğüne, iş türüne, devamlı bu yasayı ihlal edip etmediğine bakarak para cezası kestiğini izah eden Gündüz, senede 4 kere aynı ihlali yapan bir işletmeye kapatma cezası verildiğini anlattı.

Gündüz, ekiplerin kapalı alanda tütün tüketilip tüketilmediğinin belirlenmesinin beraberinde bu hususta bir ikaz yazısı olup olmadığına da baktığını, ikaz levhası olmayanlara da para cezası kesildiğini ifade ederek, nargile kafelerle alakalı uygulanan kontrollerde de nargile sunum uygunluk belgesine baktıklarını belirtti.

– “Algıyı değiştirmek gerekir”

Kentte 311 nargile sunum uygunluk belgesine sahip işletme yer alır iken nargile içilen çok oldukça çok kafe olduğunu dile getiren Gündüz, kapalı alanda tütün ürünü tüketen ve bu belgesi olmayan nargile kafelere de ceza kestiklerini ifade etti.

Gündüz, iki saat içerisinde ihlal bildirilen yere araya girmek edildiğini belirterek, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketildiğini gören yurttaşların Alo 184 hattını arayabileceklerini söyledi.

Kapalı alanlarda sigara içmemenin algı sorunu olduğunu ifade eden Gündüz, şu verileri verdi:

“Kırmızı ışıkta geçmek yasak olmasına karşın geçenler var. Eskiden otobüslerde sigara içilmemesi kabul edilmezken şimdi otobüslerde sigara içilmesi kabul edilmiyor. Bu husustaki algı değişti. İnsanlar bundan sonra otobüse binince sigara içmeme davranışına sahip oldu. Toplumda bir davranış farklılığı yaratmamız gerekiyor. Bunu yapana kadar kırmızı ışıkta geçildiği gibi kapalı alanlarda da tütün ürünleri tüketilecek. Biz de yasaun verilen yetkiye göre kontrollerimizi sıklaştıracağız. Bir mücadeledir bu. ‘Kanun geldi’ diye bir anda bıçakla kesilmez, her yer dumansız hava sahası olmaz. Bu bir emek sorunu. Şikayet edenler de bu mücadeleye destek vermeli. Gittikleri mekanlarda sigara içildiğini görenler kendi kendisine şikayet etmemeli, 184’ü arayarak ihlal bildiriminde bulunmalı.”

– 103 işletmeye kapatma cezası

İstanbul Halk Sihhati Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü Arif Gündüz’ün verilen bilgiye göre, ekipler 2013’te gerçekleştirdikleri 301 bin 253 kontrolde 5 bin 510 işletmede ihlal belirleme etti, 5 bin 293 kişiye ceza uyguladı. İşletmelere ve kişilere kesilen ceza miktarı 13 milyon 769 bin 162 lira olurken, bunun yüzde 40’ı tahsil edildi.

Geçen sene ise 305 bin 832 kontrol yapıldı, 4 bin 500 ihlal belirleme edildi, 5 bin 100 kişiye de ceza kesildi. İşletme ve kişilere kesilen 11 milyon 113 bin 13 liranın 4 milyon 180 bin 368 lirası ise peşin tahsil edildi. Cezanın toplamda yüzde 57’sinin tahsilatı yapıldı.

Bu senenin ilk 4 ayında ise 108 bin 303 kontrolde 2 bin 366 ihlal belirlenmesi yapıldı, 2 bin 167 kişiye ceza kesildi. Bu senenin ilk 4 ayında işletme ve kişilere kesilen aşağı yukarı 5 milyon liralık cezanın da yüzde 67’si tahsil edildi.

Buna göre, son 2,5 senede 715 bin 388 işletmeye kontrol yapıldı, 12 bin 381’inde ihlal belirleme edildi, 12 bin 560 kişiye ise ceza kesildi. İşletme ve kişilere kesilen ceza miktarı ise 30 milyon lirayı buldu.

İşletmelere uygulanan kapatma cezası yürürlüğe girdiği 11 Haziran 2013’ten bu yana 17 ilçede 103 işletmeye 130 kapatma cezası uygulandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR