Erken Seçim Otomobil Piyasasını Vurdu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yılın ilk yedi ayında 2014’ün aynı devresine göre yüzde 48.91’lik artışla toplam 516 bin 386 adede ulaşan otomobil satışları geçen hafta AK Parti ile CHP arasındaki birlik görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla dibe vurdu.

1 MİLYON ARAÇ ZOR

Görüşmenin sonrasında ağustos ayına 2.77 lirayla başlayan dolar 2.86 lira ile rekor kırarken, euro ise 3.15 ile haftayı tamamladı. Bir günde kurda yaşanan bu artış otomotivcileri tedirgin ederken, kur kaynaklı kayıpların giderilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde vasıta fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Bu da sene sonu vasıta satış amacı bulunan 1 milyon adede ulaşılmasının zora girdiğini gösteriyor.

STOKLAR BİRKAÇ HAFTA YETER

Ülkemize ithal edilen vasıtaların yüzde 90’ından çoğu euro bölgesinden geliyor. Yerli modellerin hammaddeleri de euro bölgesinden geldiği amacıyla bilhassa euroda yaşanan artışlar sebebiyle maliyetler mühim ölçüde arttı. Bugüne kadar 1 milyonluk piyasa amacıni tutturmak amacıyla düzenlenen kampanyaların da etkisiyle euroyu ortalama 2.85 lira şeklinde hesaplayan otomotivciler, yaşanan bu 30 kuruşluk artış neticesinde bayilerine anında yeni kurlarla alakalı bilgi vermeye başladı.

erken-secim-otomotivi-vurdu-7605215_x_420_o[1]

ŞU AN DEPODAKİLAR SATILIYOR

Şimdilik ellerinde eski kurlardan ithal edilen vasıtalar bulunduğu amacıyla birkaç hafta oldukça sıkıntıları olmadığını bildiren distribütörler, önümüzdeki aydan itibaren kurun gerilememesi halinde yüzde 5 ila 8 arasında zam yapacaklarının sinyalini verdi. Şimdilik netleşen bir hal olmadığı amacıyla yorum gerçekleştirmekten uzak duran yetkililer, açıklama uygulamak amacıyla ay sonuna kadar beklemekten yana.

DÜĞÜM BU HAFTA ÇÖZÜLÜYOR

Bir farklılık olmaması halinde bugün MHP ile görüşecek bulunan AK Parti’nin MHP ile birlik kararı alması ile döviz kurlarının tekrar eski standardına gelmesi bekleniyor. Bu hal gerçekleşirse otomotivciler amacıyla tehlikeli günler sona erecek. Fakat bu görüşmelerde de tansiyonun düşmemesi ve/veya sonrasında da sorunlu bir süreçle seçime gidilmesi halinde analistler doların 3 lira, euronun ise 3.35 lira dolayında olmasını bekliyor. Sonuçta da kurlardaki bu artış kesinlikle fiyatlara ve natural şeklinde tüketicilere yansıyacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR