Fildişi Sahili’nde Seçime Doğru

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fildişi Sahili’nde muhalefetin, devlet başkanı tercihinin şeffaf ortamda düzenlenmesi ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla düzenlediği gösterilerde 4 şahıs hayatını kaybetti.

Yerel yetkililer, ülkenin batısında tespit edilen Guiglo bölgesinde düzenlenen gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesinde 4 bireyin öldüğünü belirtti.

Abidjan başta olmak üzere, Gagnoa, Bonua, Daloa gibi çoğu şehirde de gösteriler yapıldığını bildiren yetkililer, emniyet güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda 15 bireyin yaralandığını, 8 bireyin ise gözaltına alındığını söyledi.

Seçim komisyonunun iktidardan bağımsız olabilmesi amacıyla tercih yasasının yine düzenlenmesini isteyen göstericiler, devlet başkanı tercihinin şeffaf bir ortamda düzenlenmesini, tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılmasını, sürgünde tespit edilen siyasi liderlerin güvenilir bir biçimde Fildişi Sahili’ne getirilmesini ve ülke kaynaklarının eşit bir biçimde dağıtılmasını talep ediyor.

Ayrıca göstericiler, tercih evveli şiddet eylemleri düzenleyen kümelerin silahlarını bırakmasını, ordu ve emniyet düzeneğinin revize edilmesini istiyor.

Fildişi Sahili’nde ekimde devlet başkanı tercihi düzenlenecek. Anayasanın 35. maddesine göre devlet başkanı en çok 2 kez iktidara gelebiliyor.

Devlet Başkanı Alassane Vattara, 6 Mayıs 2011’den bu yana iktidarda bulunuyor. Vattara, martta iktidar partisinden yine aday olduğunu açıklamıştı.

Ülkede 28 Kasım 2010’daki devlet başkanlığı tercihini kaybeden Laurent Gbagbo’nun bütün uluslararası çağrılara karşın vazifiyeti tercihin galibi Alassane Vattara’ya devretmemesi siyasi krize yol açmıştı. Gbagbo, 30 Kasım 2011’de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmiş ve haziranda yargılanmasına karar verilmişti.

Fildişi Sahili’nde 2010-2011’deki krizde 3 bin şahıs ölmüştü.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR