Görme engelliler için ‘gören baston’ icat ettiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

TÜBİTAK Bilim Fuarı’na hazırlanan Çankırı Mehmetçik Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri Berat Karaca, Salih Çimenoğlu ve Ekrem Haktanıyan, duyarga, cep telefonu ve akü yardımıyla görme engelliyi gitmek istediği yere ulaştıracak “gören baston”u buluş etti.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin engellerini kaldırmak amacıyla çalıştıklarını, bunu da başardıkları amacıyla mutlu olduklarını dile getirdi.

Baston, cep telefonu, duyarga ve ufak bir aküyü bir araya getirdiklerini izah eden Karaca, “Engelli kişi, telefon ve üzerindeki sesli navigasyon yardımıyla konumunu belirleme ediyor. Sensör, engeller konusu ile ilgili ikazda bulunuyor. Bastona bağlı cep telefonunda gideceğimiz yeri işaretliyoruz. Telefon hareket ettikçe, navigasyonu kullanarak engelliye kulaklık sayesine sesli şeklinde yeri bildiriyor. Hem de hangi yöne gidileceğini de söylüyor. Bastonumuzun ucuna yerleştirdiğimiz duyarga, engeller konusu ile ilgili ikaz yapıyor. Bir engele yaklaştığımızda ötmeye başlayarak bireyi ikazyor” diye konuştu.

Karaca, arkadaşlarının da projeyi beğendiğini belirterek, “Ne yapacağımıza karar verdikten sonra kısa sürede projemizi yaşama geçirdik. Bastonda kullandığımız parçaların birçoğunu kendimiz tedarik ettik. O amaçla fazla ucuza mal oldu. Projemiz desteklenirse oldukça da geliştirilebilir” ifadelerini kullandı.

“Engellilerin gündelik hayatını bu bastonun kolaylaştıracağına inanıyorum”

Öğrencilerden Çimenoğlu da şık bir çalışmaya imza atıklarını düşündüğünü söyledi.

TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı’na okul şeklinde katılmaya karar verilince bu projeye başladıklarını bildiren Çimenoğlu, “Görme engelliler yolda yürürken çoğu problemle karşılaşıyor. Kimi bir arabaya çarpıyor, kimi bir direğe. Yaşanan bu haller bizleri fazla üzüyor. Bizde buradan yola çıktık. Görme engellilerin gündelik hayatını bu bastonun kolaylaştıracağına inanıyorum” dedi.

Ekrem Haktanıyan ise bastonu uygulamak amacıyla 5 gün çalıştıklarını belirtti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR