Havuz keyfiniz kabusa dönüşebilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Havuz keyfi, mantar enfeksiyonu başta olmak üzere, tifo, Hepatit A ve B, kolibasili, dizanteri gibi mikropların bulaşmasına yol açıyor, bilhassa alerjisi olanlarda klorlu su astımı tetikleyebiliyor.

Türk Dermatoloji Derneği, yaz mevsimiyle eş güdümlü güneşin ve havuz suyunun deri üstünde olumsuz tesirlere yol açabileceği ve enfeksiyon bulaşabileceği ikazında bulundu, şahsi tedbirlere özen gösterilmesi lüzumluliğini bildirdi.

Dernek adına AA muhabirine açıklama yapan Dermatoloji Eksperi Dr. Hülya Sağlam, bulaşıcı hastalıklar açasından bilhassa havuz suyunun temizliğine ilgi edilmesini istedi.

Yoğun su ile temasın, güneşle eş güdümlü ciltte kuruluğa neden olacağına ilgi çeken Sağlam, bu durumun kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetler yaratabildiğini belirtti. Sağlam, bundan ötürü güneş koruyucu kullanırken güneş ardından ürünlerinin de ihmal edilmemesi lüzumluliğini bildirdi. Cilt sağlının nem dengesinin korunması ile olası bulunduğuna işaret eden Sağlam, güneş koruyucuların muhakkak ihmal edilmemesi lüzumluliğini ifade etti.

Sağlam, havuzdan en sık bulaşan hastalığın mantar enfeksiyonları bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Mantar enfeksiyonları, cildin ıslak kalmasına ve bedenin büyük bölümünün açıkta olmasına bağlı şeklinde, en ufak bir direk ilişkide geçebillir. Bunu önlemede şahsi beden temizliğinin önemi büyüktür.

Mantar, havuzların amacıyladen değil, çevresinden, ortak sarfedilen şezlong, tabure gibi eşyalardan ve tekrar ortak sarfedilen terlik, havlu ve diğer şahsi eşyalarla, bedenin direk doğruya temasıyla geçer. Bulaşması ve tedavisi kolaydır. Fakat aynı şahıs lüzumlu ilgi göstermezse hastalığı bir fazla kez kapabilir.”

– “Bit, uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar da görülebilir”

Sağlam, hastalığın meydana gelmesine yol açan olumsuz koşulların düzeltilmesini isteyerek, böylesi bir halde sık banyo yapılması fakat hastalığın bulunduğu bölgenin kesinlikle fazla kuru tutulması lüzumluliğini ifade etti. Kişisel giysi, terlik gibi malzemelerin kimseyle paylaşılmaması gerektiğine ilgi çeken Sağlam, şu uyarılarda bulundu:

“Toplu tespit edilen alanlar olması sebebiyle de bit, uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar da görülebilir. Hem de bakteriyel deri enfeksiyonlarında kıl kökü iltihaplanmasına rastlanabilir.

Deride rastgele bir açık yara, çizik olmamasına, şayet var ise bantla kapatılmasına özen gösterilmeli. Açık alanlardan basitçe viral etkenler de hastalığa neden olabilir. Siğiller bulaşabilir. Oldukça dirençli organizmalardır. Tedavisi dermatologlar tarafınca uygulanmalı bulaşıcı bulunduğu amacıyla diğer alanlara ve şahıslara bulaştırma olasılülüğü öneme alınmalıdır. Yine bedende beyaz kabarıklıklar tarzında, kaşımayla yükselen molloscum contagiosum adı verdiği cilt hastalıkları da gerektiğince sık görülür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, havuzlardan bulaşanlar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum ve trikomonas enfeksiyonları sık sık görülür. Hem de güzel temizlenmeyen havuzlardan tifo, hepatit A ve B, cryptosporidum, kolibasili, giardia, shigella, dizanteri ve paratifo gibi ateşli ishal yapan mikroplar da bulaşabilmektedir.”

– “Klor alerjisi astımı tetikleyebilir”

Sağlam, natural ya da sentetik birtakım kimyasal maddelerin bedene alımına ya da ilişkisine güneş ışığının eklenmesinın birtakım alerjik tepkilere neden olma ihtimalini söyledi. Sağlam’ın verdiği bilgiye göre kozmetik amaçlarla yapılan çoğu krem, losyon ve ağızdan alınan ağrı kesici antibiyotik ilaçlar, cildi güneş ışınlarına karşı gerektiğince duyarlı duruma getirebiliyor, ardından kalıcı lekeler ve kızarıklıkları oluşabiliyor.

Havuzların hijyenik duruma getirilmesi amacıyla sarfedilen klorlu suya karşı alerjik tepki meydana gelebiliyor. Bu amaçla havuzlarda klor ayarlanmasının özenle yapılması gerekiyor. Sağlam, “Havuzda meydana gelebilecek klor alerjisi astımı da tetikleyebilir, akne gibi deri enfeksiyonu gelişebilir” dedi.

– Aşırı terleme cilt hastalıklarına yol açabiliyor

Sağlam, hava sıcaklıklarının yükselmesi ile eş güdümlü aşırı terlemenin de cilt üstünde olumsuz tesir yaratabildiğini bildirdi.

Aşırı terlemenin yol açtığı cilt problemleri arasında ilk sırayı “isilik” alıyor. Hastalığın ideal tedavi edilmemesi durumunda ciltte kahverengi lekeler kalabiliyor ya da mantar enfeksiyonu gelişebiliyor.

Sağlam, sıcak ve terlemenin neden bulunduğu sürtünme ve tahriş ile sık yıkama sebebiyle derinin yağ salgısının azalmasına bağlı şeklinde pişiklerin meydana çıktığını aktardı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR