Hijyen Belgesi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs ile birlikte hijyenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Bireysel hijyenin insan sağlığında büyük önem taşıdığı gibi aynı zamanda toplum sağlığını tehdit edebilecek temizlik koşullarının da önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı. Bu kapsamda bazı sektörlerde çalışanların hijyen eğitimine tabi tutulmaları bir zorunluluk olmaya devam ediyor. İşletmeler, hijyen koşullarına uygun hareket etmediğinde denetleyici kurumlar tarafından çok yüksek miktarda para cezalarıyla veya kapatmaya kadar sonuçlarla karşılaşabilir.

Hijyen Eğitimi Nedir?

İşletmelerin hijyenik koşullara sahip olduğunu göstermek ve çalışanlara işyerindeki hijyen ortamıyla ilgili bilgilendirme yapmak için uygulanan eğitimlere hijyen eğitimi adı verilir. Kişilerin mesleki olarak eğitildiği bu sürecin sonunda hijyen belgesi veya hijyen sertifikası verilir. Bu sertifikayı alabilmek için çalışanların belirli süre boyunca almış oldukları hijyen eğitimi sonunda girecekleri sınavdan en az 70 puan ve üzeri almaları şart koşulur.

Hijyen Eğitimi Zorunlu Mu?

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği içerisinde yer alan açıklama kapsamında çalışan kişinin hem kendi hem de müşteri sağlığını koruyacak şekilde bazı önlemler alması zorunludur. Bu temizlik önlemlerine genel anlamda hijyen eğitimi adı verilebilir. Sağlık konusunda çok büyük önem taşıyan hijyen eğitimi konusunda çalışanlara eğitim verilmezse, denetlemeler sonucundan bunun tespit edilmesi durumunda kişiler ve şirketler çok ağır cezalar ile karşılaşabilir. Dolayısıyla bazı sektörlerde hijyen eğitimi zorunlu olmakla birlikte hayati önem taşıyabilir.

Hijyen Sertifikası Nereden Alınır?

Özellikle gıda sektöründe ve bu sektöre yakın diğer iş kollarında çalışmak isteyen herkesin hijyen eğitim sertifikası alması gerekir. MEB onaylı veya Üniversite hijyen sertifikası, zorunlu olduğu için gıda sektöründe çalışan kişilerin bu eğitimlerden geçmesi gerekir. Aksi takdirde bu kişiler bu sektörde çalışamaz ve faaliyet göstermeleri halinde cezalarla karşılaşırlar. Hijyen sertifikası, şirketin kendine ait bir iş güvenliği uzmanı varsa bu kişi veya kişiler tarafından verilecek eğitim sonrasında alınabilir. Eğer şirketin mevzuatlara uygun şekilde iş güvenliği uzmanı bulunmuyorsa hijyen eğitimini ve sertifikasını dışarıdan profesyonel destek alarak hayata geçirmesi gerekir.

Hijyen Belgesi Fiyatı Nedir?

Hijyen belgesi alabilmek için yetkili kurumlara başvuru yapılması yeterlidir. Hijyen belgesi almak için ödenecek ücreti belirleyen bazı kriterler vardır. Kurumun ve uzmanların sunacağı hizmetin kalitesine göre hijyen belgesi fiyatı netlik kazanır. Eğitimin arından işçiler sınava girer ve bu sınavdan başarılı olmaları durumunda e-Devlet sistemi üzerinden sertifikalarını görüntüleyebilirler.

Hijyen Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda sektöründe çalışmayı isteyen kişilerin mutlaka sahip olması gereken hijyen belgesi için halk eğitim merkezlerine de başvuru yapılabilir. Bunun dışında Engin OSGB kadrolarında bulunan deneyimli iş güvenliği uzmanları ile hijyen belgesi için eğitimler verebilmektedir. Başvuru işlemlerinin ardından işçiler belirli sürede hijyen eğitimi aldıktan sonra sınavdan 70 puan ve üzeri almaları halinde hijyen sertifikası sahibi olabilirler.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR