“İnternet yeni bir dünya inşa ediyor”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uluslararası Okul Psikolojisi Enstitüsü Türkiye Temsilcisi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Arıcak, internetin gün geçtikçe insan hayatında gerçek sosyal hayattan oldukça çok yer edinmesinin kaygı verici olduğunu söyledi.

Yeni kuşak amacıyla internetsiz bir hayatın nerdeyse anlamsız bir hal aldığına ilgi çeken Arıcak, “Fiziksel bir donanım olarak küçülen bilgisayarlar ve mobil tesirleşim cihazları, her ne kadar şimdilik beynimize birleşik olmamış olsa da internet, psikolojik anlamda yeni neslin beynini ele geçirmiş durumda. İnternetsiz bir yaşam, yeni kuşak amacıyla resmen boş ve anlamsız. Yeni kuşak bundan sonra internette sosyalleşiyor ve kimliğini bu uzay ve vakit boyutunda inşa ediyor. Sosyal medya ve oyunlar avatarlarla dolup taşmış durumda. Avatar, sanal dünyada bizim yerimize geride bıraktığımız karakterler ve temsili kişilikler olarak tanımlanabilir. Çocuklarımızın sanal dünyada bir değil belki onlarca avatarı var bundan sonra. Farklı renklerde, değişik cinsiyette, değişik isimlerde ve değişik yerlerde sanal kimlikler” olarak konuştu.

Sanal dünya bağımlılığının gün geçtikçe arttığını altını çizen Arıcak, şu şekilde devam etti:

“Durumun analizini yaptığım ‘Sanal Alemin Avatar Çocukları’ kitabımda da bahsettiğim gibi, avatar kimlikler birer oyun ve deneme olarak hesaba katıldığında zarar vermeyen olarak değerlendirilebilir. Bununla eş güdümlü asıl kaygım, yeni neslin fiziksel gerçeklikte birer avatar durumuna gelebilecek olması. İnsan, tesirleşime açık ve acele tesir altında kalan bir canlı. Bu kırılgan özelliği onu, avatar olmaya aday bir duruma getiriyor. İnternette, sanal uzay ve vakitte kurduğu temaslar örüntüsü ve hepsinin ötesinde sanal dünyaya bulunan bağımlılığı, vakit içerisinde onu, ruhu siber uzayda, vücudu bu fiziksel dünyada bulunan bir avatar durumuna dönüştürecektir diye düşünüyorum. Şahsen şuandan birtakım çocukların birer avatar durumuna yaklaştığını müşahede ediyorum.

Gelişen siber teknolojinin, üç ebatlı (3D) bilgisayarların, holografik tesirleşimin, ilerleyen nanoteknolojiyle beynimize birleşik olacak internetin ileriki kuşaklerde bu avatarlaşma sürecini süratlendireceğini düşünüyorum. Belki de yeni bir gerçeklik inşa ediyoruz. Fiziksel varoluşun anlamını yitireceği yeni bir zihin dünyası. Bu yeni dünyanın vatandaşları da büyük ihtimalle siber alemin avatar çocukları olacak.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR