İstanbul’un Göbeğindeki Bahariye Adaları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Haliç’in batı ucunda Eyüp ve Silahtarağa semtleri arasında yer alan “Bahariye” adaları havadan görüntülendi. Tarihi Bizans devresine kadar uzanan iki ada bir vakitler üstüne bırakılan tavşanlar yüzünden halk arasında ‘tavşan adası’ ismini almıştı. Zaman içerisinde belediyelerin detaylı projeler ürettiği fakat bugüne kadar üstüne hiçbir şey yapılmayan bu adalar, buvakitlerda yalnızca kuşlara ev sahipliği yapıyor.

YALI VE KONAKLAR YIKILDI, ADALAR ORADA DURUYOR

İstanbul’un Adaları denince pek de akla gelmeyen Haliç’teki adaları havadan görüntülendi. Eyüp ve Silahtarağa semtleri arasında tespit edilen Bizans devresinindeki adı Kozmodion tespit edilen bölge, İstanbul’un fethinden sonra ‘Bahariye’ ismini almıştı. O vakitlerda saray mensuplarına tahsis edilen yalı ve konakların varbulunduğu bölümde bugün bu yapılardan bir artık görmek olası değil. Eski kayıtlarda, adacıklar çevresinde kayıklarla gezinti yapmanın, devresinin en keyif verici eğlencelerinden biri bulunduğu belirtiliyor. Bölgedeki “Bahariye Adaları” ise iki ufak adacık şeklinde Haliç sularında varlıklarına devam ediyor.

ADALARDAN BİRİNİN 37 SAHİBİ ÇIKMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yönünden vakit vakit detaylı projeler imal edilen Haliç’teki bu adalar, bir devre üstüne bırakılan tavşanlar yüzünden halk arasında “Tavşan adası” ismini almıştı. Son şeklinde üstüne çay bahçeleri yapılması ve bir köprüyle karaya bağlanması plan edilen adaların birinin tapulu bulunduğunun belirlenmesi, projenin rafa kalkmasına sebep olmuştu. Aralarında Osmanlı saray çalışanlarının torunlarının varbulunduğu 37 hissedar’ın pek çoğunun soyisminin bile belli olmadığı meydana çıkmıştı.

BUGÜN KUŞLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Cumhuriyet tarihinin ilk senelerinde çevresinin fabrikalarla dolması yüzünden süratle kirlenen Haliç’te bir devre fabrikaların atık deposu şeklinde sarfedilen “Bahariye Adaları”, başlatılan temizleme çalışmalarının sonrasında eski günlerine dönmüştü. Bugün Haliç Kıyılarında sessiz bekleyişini devam ettiren Bahariye Adaları, kıyısında dolaşanlara görsel şölen sunarken, kuşlara ev sahipliği yapıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR