Kaçak Sigara İçenlerin Sayısı Artışta

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sihhati Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, sigara paketlerinin yüzde 8,6’sında Türkçe ikaz yazıları bulunmadığını bildirerek, “Yani, ülkemizde aşağı yukarı her 100 şahıstan 9’u kaçak sigara içmektedir” dedi.

Özcebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde bu sene dikkatlerin “tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretine” çekileceğini söyledi.

Tütün ürünlerinin yasa dışı yollardan ticaretinin hem kamu maliyesi hem de halk sağlığı yönünden ciddi tehdit oluşturduğunu ifade eden Hilal Özcebe, “Yasa dışı ticaret, hükümetleri en çok gereksinim duydukları gelirlerden yoksun bırakmakta ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik en mühim stratejilerden birisi bulunan tütün ürünlerinin yüksek düzeyde vergilendirilmesi uygulamasına zarar vermektedir” diye konuştu.

– “Küresel sigara piyasanın yüzde 11,3’ü yasa dışı”

Özcebe, tütün ürünlerinin yasa dışı yollardan ticaretinin küresel seviyesinin net şeklinde ölçülmesinin güç bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yapılan bir çalışmaya göre, küresel sigara piyasanın yüzde 11,3’ü yasa dışıdır. Bu da senede 40,5 milyar ABD doları vergi geliri kayıbı manasına gelmektedir. Türkiye’de Sıhhat Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hacettepe Üniversitesi Halk Sihhati Enstitüsü, DSÖ ve ABD Hastalıklar Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) yönünden uygulanan ‘Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’nda, sigara kullanan yetişkinlerin son kullandıkları sigara paketlerinin yüzde 9,1’inde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) yönünden basılması koşul bulunan bandrolün olmadığı gözlenmiştir.

Sigara paketlerinin yüzde 8,6’sında ise Türkçe ikaz yazıları bulunmamaktadır. Yani ülkemizde aşağı yukarı her 100 şahıstan 9’u kaçak sigara içmektedir. Sıhhat Bakanlığı yönünden 9 bin 710 şahıs ile uygulanan bir diğer çalışmada ise sigara kullananların yüzde 12,1’inin sigara paketinde, TAPDK yönünden mecburi bulunan barkodun olmadığı gözlenmiştir.

Her iki çalışmada da kaçak sigara kullanımının gençler arasında, öğrenim hali düşük bulunan şahıslar arasında, düşük ekonomik düzeyde bulunanlar ve kırsal kesimde oldukça süregelen bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Genellikle Güney, Güneydoğu ve Doğu Anadolu yerlerinde oldukça çok kaçak sigara içildiği görülmüştür.”

– “Ucuz sigara satışının olması, tütünle mücadeleyi zayıflatmaktadır”

Hilal Özcebe, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadelede en mühim müoldukçalelerden birinin “sigara üzerindeki vergilerin, bundan dolayı sigara fiyatlarının artırılması” bulunduğunu vurguladı.

Bu müoldukçalenin kaçak sigara kullanım oranını yükselttiğine dair değişik bir görüşün de bulunduğuna ilgi çeken Özcebe, şu şekilde devam etti:

“Piyasada denetimsiz ve ucuz sigara satışının olması, tütün mücadelesini zayıflatmaktadır. Bu amaçla sigara fiyatlarının artırılmasının yanı sıra kaçakçılık ile de mücadele etmek gerekmektedir. Sigara sağlığa zararlı bir maddedir, sigaranın içindeki maddelerin zararlı bulunduğu bilinmesine karşılık, devletin denetimi altında satışı yapılmaktadır. Ölümcül hastalıklara sebep bulunduğu tanınan sigaranın satışının ülkelerde halen devam ediyor olması, tütün endüstrisinin gücünü göstermektedir.

Satışına izin verdiği sigaranın zararlarını bilirken, piyasada denetimsiz şeklinde satılan sigaraların içeriği konusu ile ilgili hiç bir bilgi bulunmamaktadır. Bu sigaraların nerede ve ne koşullarda üretildiği ve paketlendiği, hangi katkı maddelerini ne kadar içerdiği bilinmemektedir. Bugün sigaranın yaşamımızdan çıkması çabalarına rağmen halen kaçak sigaranın bulunabiliyor olması, bu hususta alınması gereken önlemlerin güçlendirilmesi gerekliliğini düşündürmektedir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR