Kilo almak genetik mi?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kardiyoloji Eksperi Prof. Dr. Canan Karatay, “Kilo alabilmek katiyen kalıtsal değildir. 1980lerden sonra kilolu insanların adedi arttı zira şeker tüketimi arttı”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yönünden düzenlenen toplantıların 41.sine konuşmacı şeklinde misafir bulunan Karatay, “Medya ve Sağlık” başlıklı sunum yaptı.

Karatay, dünyada obezitenin en büyük problem bulunduğunu ve bütün hastalıkların esasında beslenmenin yattığını vurgulayarak, şunları anlattı:

“Şeker en tatlı zehirdir. Yediğimiz bütün şekerler ansızın kan şekerini yükseltiyor. Bu dediğim normal şahıslar amacıyla geçerli. Şeker hastası olmamız koşul değil. Normal şahıs de yemek yediği vakit, 2 dilim ekmek yediği vakit şekeri fırlar. Toksik bulunduğu amacıyla beyaz, saf ve öldürücü bulunduğu amacıyla beden kendini korumaya alır. İnsülin hormonu salgılatır. Bu hormonun en mühim görevlerinden biri, şekeri ‘trigliserit’ denen kan yağına çevirip depoya göndermektir. İşte kilo almanın, nedeni budur. Yağ şeklinde dolaşımdan uzaklaştırıyor. Bu bir bataklıktır. Bu bataklığı kurutmayı anlatıyorum ben. O vakit bütün hastalıklar önleniyor.”

Doğal yağların sağlıklı, kan trigliseritleri ve natural olmayan trans yağların kalp krizi, damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, kanser, şeker hastalığı gibi hastalıklara neden bulunan zararlı yağlar bulunduğunu bildiren Karatay, “Kilo alabilmek katiyen kalıtsal değildir. 1980lerden sonra kilolu insanların adedi arttı zira şeker tüketimi arttı” dedi.

Karatay, göbekli insanların saklı şeker hastası bulunduğunu söyleyerek, metabolizmalarında dengesizlik bulunduğuna ilgi çekti.

“Kutuya girmiş ve reklamı uygulanan hiçbir şeyi çocuklara vermeyin” diyen Karatay, bu besinlerin reklamlarının kaldırılması lüzumluliğini savundu.

-“10 yumurta, 2 turp”

Karatay, “nasıl beslenmeliyiz?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Bol natural yağ yenmeli. İnsan bedeni motordur, yağsız çalışmaz. Bol natural protein alınmalı. Kuzu eti, koyun eti, dana eti, deniz balığı, köy tavuğu, köy yumurtası, peynir, yoğurt, günlük süt. İşlenmiş etler sağlıksızdır. Pastırmamız fazla sağlıklı. Kuru baklagiller, kuru yemişler, mevsim sebzeleri yenmeli”

Sınava girecek çocuklara ne yedirilmesi gerektiğiyle alakalı soru üstüne Karatay, “şekersiz Türk kahvesi ve kuru yemiş” tavsiyesinde bulundu.

Bir soru üstüne Karatay, “ekmek yemeden doymayan inşaat işçilerine” ise çalışmaları amacıyla lüzumlu enerjiyi “10 haşlanmış yumurta ve 2 turp”tan almalarını önerdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR