Kiraz Üreticisini Memnun Etti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’nin kiraz üretiminin mühim kısmını karşılayan İzmir’in Kemalpaşa eyaletinde son yılsinin en verimli sezonu yaşanıyor.

Bu yıl 85 bin tonluk rekolte beklenilen ilçede kiraz hasadı devam ediyor. Genellikle ihracata yönelik yetiştirilen, raf ömrü uzun, yüksek getirisi bulunan “Ziraat 900”, “Salihli” gibi türlerle anılan kirazın rekoltesindeki verim, üreticiyi ve ihracatçıyı memnun ediyor.

Üretici Mustafa Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıller Kemalpaşa’da kiraz yetiştirdiğini ve son 15 yılnin en verimli sezonunu yaşadıklarını söyledi.

Genellikle yüksek getirili “Ziraat 900” cinsi kirazın rekoltesindeki verimin kendilerini çok memnun ettiğini izah eden Özyurt, “Kışın soğuk geçmesi ağaçların verimini arttırdı. Şu an hiçbir şikayetimiz yok, fiyatlar da şık gidiyor. Kilogramı 20 lira ile başladı, şu an 7-10 lira arasında değişiyor. Tanrı bin bereket versin, bundan oldukça şıki olmaz” dedi.

Özyurt, üreticiden kilogramı 7-10 lira arasında alınan “Ziraat 900” cinsi kirazın tüketiciye yansıyan tezgah fiyatının 20 lira seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu yüzden bunu her vatandaş yiyemez. Şu an bu kirazın en verimli dönemi. Önceki yıllerde dolu afeti ve rekolte düşüklüğü yaşanmıştı” diye konuştu.

– “Rekolte 3 kat arttı”

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da ilçede 85 bin dekar arazide kiraz üretildiğini, dikili 3 milyon 300 bin kiraz ağacından 2 milyon 100 bininin meyve verdiğini söyledi.

Geçen yıl dolu yağışı sebebiyle büyük zararları olduğunu kaydeden Oray, “Geçen yıl 25 bin ton seviyesinde rekolte gerçekleşti. Bu yıl rekolte geride bıraktığımız yılye göre 3 kattan çok arttı, rekolte beklentisi 85 bin ton. Bunun yüzde 70’i ihracata gidiyor” ifadelerini kullandı.

– “Alan satan herkes memnun”

Kemalpaşa’da üreticiden kiraz alıp Türkiye’nin ve dünyanın detaylı merkezlerine pazarlayan Mümtaz Akalın ise Ziraat 900 cinsi kirazın uzun raf ömrüyle oldukça çok ihracatta değerlendirildiğini, Rusya’ya ve Avrupa Birliği ülkelerine satıldığını dile getirdi.

Akalın, Ziraat 900 kirazını kalitesine göre 7 liradan başlayan fiyatlarla aldıklarını anlatarak, “Bu yıl mahsul çok bol ve şık. Şu an amacıyla alan satan herkes memnun. Tanrı’a çok şükür rastgele bir afet de olmadı. Biliyorsunuz geride bıraktığımız yıl büyük bir dolu afeti oldu. Bu yıl kazasız belasız gidiyor” olarak konuştu. Akalın, ihracatla alakalı rastgele bir sıkıntının olmadığını sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR