Kırmızı Et’te Cezalar Başlıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kırmızı et sektöründe yaşanan ciddi fiyat artışları gündemden düşmezken Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den açıklama geldi. Piyasayı yakın takipte olduklarını belirten Küle, “Rekabet kurallarına aykırı davranışlar kırmızı et fiyatlarının artmasına yol açabilmektedir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlali niteliğindeki bu davranışların tespiti halinde teşebbüslerin cirolarının %10’una varan idari para cezaları uygulanması söz konusu olabilecek.” dedi.

Rekabet Kurumu, son günlerde kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışlarını yakın takibe aldı. Kurum uzmanları da kırmızı et piyasasına yönelik inceleme ve gözlem çalışması yürütmeye başladı. Bunun ardından Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den de bir açıklama geldi.

“ARTIŞLAR YAKIN TAKİBİMİZDE”

Açıklamada, “Bilindiği üzere, son zamanlarda kamuoyunun gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri ülkemizdeki kırmızı et fiyatlarıdır. Özellikle son birkaç aylık zaman diliminde, arka arkaya gelen yüksek orandaki zamlarla, kırmızı et fiyatları önemli ölçüde artmıştır. En temel gıda maddelerinden biri olan kırmızı etteki bu fiyat artışları, ilgili diğer kamu kurumlarının yanı sıra Rekabet Kurumunun da şüphesiz ki yakın takibindedir” ifadelerine yer verildi.

Kırmızı et fiyatlarındaki artış sonrası Rekabet Kurumu’ndan açıklama: Kanunu ihlal edenlere cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası yolda  Birol Küle

“REKABETE AYKIRI DAVRANIŞLAR İNCELENİYOR”

Kurumun 2022 yılından itibaren kırmızı et sektörüne yönelik çalışmalar yürüttüğü vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Sektörde faaliyet gösteren teşebbüsler ve teşebbüsler birlikleri hakkında yapılan geniş kapsamlı incelemeler hâlihazırda devam etmektedir. Kırmızı et piyasasına tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde mercek tutmayı hedefleyen bu incelemelerde, hem sektörün yapısal ve mevzuat kaynaklı sorunları, hem de sektördeki teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin piyasa davranışları ele alınmaktadır. Teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin davranışlarına ilişkin incelemeler, piyasada rekabet kurallarına aykırı herhangi bir oluşum olup olmadığına odaklanmaktadır. Bu çerçevede rakip teşebbüslerin rekabeti sınırlayıcı bir anlaşma içinde bulunup bulunmadıkları, teşebbüs birliklerinin sektördeki rekabeti engellemeye yönelik kararlarının veya eylemlerinin olup olmadığı ve piyasadaki büyük teşebbüslerin perakendecilerle ilişkilerinde rekabete aykırı davranışların ortaya çıkıp çıkmadığı öncelikli olarak değerlendirilmektedir.

AYKIRI DAVRANIŞLARA CİRONUN YÜZDE 10’UNA VARAN PARA CEZASI

Zira rekabet kurallarına aykırı bu davranışlar doğrudan ya da dolaylı olarak kırmızı et fiyatlarının artmasına yol açabilmektedir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlali niteliğindeki bu davranışların tespiti halinde, ilgili teşebbüsler hakkında teşebbüslerin cirolarının %10’una varan idari para cezaları uygulanması söz konusu olabilecektir.

Kurumumuz tüketicilerin beslenmesinde ve bütçesinde önemli yeri olan kırmızı etteki fiyat artışları konusunda son derece duyarlı olup sektördeki rekabete aykırı davranışların tespiti ve bu davranışların ağır şekilde cezalandırılması konusunda gerekeni yerine getirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR