Kordiseps Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Asya’nın dağlık yerlerinde, böcek larvalarının vücutlarında günden güne büyüyen mantar türüdür. Çin tıbbında yüzyıllardır libidoyu, enerjiyi daha da arttırmak ve böbrek hastalıkları ile mücadele için kullanmaktadır. Bu yazıda kordiseps(cordyceps) mantarının ne olduğunu, sağlık yönünden faydalarını neler olduğu hakkındaki gerekli bilgileri sizler için derledik. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Kordiseps Nedir?

Günümüzde mantar tüketimi artış göstermektedir. Dünya genelinde nadir bulunan mantar çeşitleri içerisinde kordiseps mantarı gelmektedir.Özellikle de son dönemlerde sağladığı faydalar neticesinde adından sıkça söz edilmektedir.

Kordiseps mantarı, ilginç bir tür ve ilginç bir yetişme şekline sahip oluşuyla bilinir. Dünyanın birden fazla farklı yerinde değişik amaçlar neticesinde kullanılan egzotik bir şifa kaynağıdır. Özellikle Napoli, Çin ve Tibet gibi Uzakdoğu bölgesinde yüksek yerlerde meydana gelen kordiseps mantarı, ender bulunan mantar türüdür. Kısacası, parazitik organizma olarak ifade edilmektedir. Bu neticede tırtılların üzerlerinde yaşamaları ile diğer bir ismi tırtıl mantarıdır.

Kordiseps Mantarı Nerede ve Nasıl Yetişir?

Kordiseps mantarının yetişebilmesi için yaklaşık olarak 3800 metre yükseklikteki alanlarda yetişmektedir. Bu sebepten ötürü yüksek platolarda yetişen bir mantar türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kordiseps mantarının şifalı olduğu bilinmektedir. Özel olarak yetişmesi dahilinde farklı yerlerden satın alınabilmektedir.

Kordiseps Mantarı Yenir mi ve Zehirli mi?

En çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Fakat bilinmelidir ki kordiseps mantarı zehirli mantar çeşitlerinden değildir. Her ne kadar günümüzde bir virüs veya parazit gibi davranılsa hatta konakçısını tüketse bile, insan açısından herhangi bir zehirli yanı bulunmamaktadır. Yine de dikkatli bir şekilde pişirip öyle tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Kordiseps Mantarının Faydaları

– Öksürük, grip, solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığına karşı etkilidir.

– Üreme sorunları ile beraber işlev bozukluğuna karşı iyi gelmektedir.

– Mesane enfeksiyonları, idrara çıkma sorunları ve böbrek hastalıklarına karşı etkilidir.

– Astım, hepatit B’ye ve kan dolaşımına karşı koruma sağlar.

– Kalp hastalıkları ve yüksek kolesterole karşı etkili olmasının yanında bağışıklığı

önemli oranda güçlendirir.

– Dayanıklılık ve kondisyon sağlamasıyla beraber diyabetle savaşır.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR