Maliye Bakanı Naci Ağbal: 2017 Yılında İşsizlik Düşecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Maliye Bakanı Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2017 senesi Merkezi Yönetim Bütçesini sundu. Bakan Ağbal, küresel ekonominin 2017 senesine iyileşme yaşanacağını belirterek, senenin ilk %50 sinde ABD ekonomisinin beklenenden oldukça düşük büyüyeceğini ve büyüne rakamının 3.1 olacağını söyledi. Ağbal, “Küresel ekonomideki toparlanmanın temel sürükleyicisinin gelişmekte bulunan ülkeler olması beklenmektedir. 2016 senesinde yüzde 2.1 büyüyen Çin ve Hindistan hariç gelişmekte bulunan ülkelerin yüzde 3 ile dikkat çekici biçimde toparlanması ön görü edilmektedir. ABD ekonomisinde büyümenin senenin ilk yazısında beklentilerin altında gerçekleşmiştir. Özel tüketim ve istihdamdaki güçlenme büyümeyi desteklerken düşük yatırımlar, kuvvetli dolar ve seçimlerin getirdiği belirsizlikler büyümeyi aşağı çekmektedir. Bu çerçevede ABD ekonomisi amacıyla 2016 büyüme yanını yüzde 2.2’den yüzde 1.6’ya revize edilmiştir. 2017 senesinde ise dış ticaret ve yatırımlardaki toparlanma ile ABD’nin yüzde 2.2 büyümesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİ CANLANACAK”

15 Temmuz vuruş girişimi ve terör saldırılarına karşın 2016 senesini yüzde 3.2 kapatacaklarını ön görü ettiklerini kaydeden Bakan Ağbal, “Dış politikada oluşturduğumuz olumlu ilerlemeler ile yaşama geçirdiğimiz yapısal reformlar yardımıyla ekonomini kısa sürede incelenmesini bekliyoruz. Hem de krediye erişim ve taksitlendirmiş ile tüketicilere, vergide yapılandırma ve matrah arttırımı ile işletmelere sağladığımız basitlikler da ekonomik faaliyetlerin hayatlanmasına katkı sağlayacaktır” olarak konuştu.

bakan-agbal-dan-issizlikle-ilgili-mujde_x_8893811_343_z11

Bakan Ağbal, istihdama dair olarak şunları söyledi:

“Son dönemde ekonomideki yavaşlama ve turizmdeki daralma işsizlik seviyesinın yüzde 10’larda seyretmesine sebep olmuştur. Öte yandan işgücüne katılım yükse düzeyde atması da işsizlik seviyesindaki azalış sınırlandırmaktadır. Nitekim, 2007 senesinden bu yana işgücüne katılım seviyesi yüzde 44’ten yüzde 52.7’ye yükselmiştir. 2016 senesi sonuna yüzde 10.5 olarak ön görü ettiğimiz işsizlik seviyesinın 2017 senesine yüzde 10.2’ye düşmesini hedefliyoruz.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR