Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın Seri Üretimine Başlandı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk mühendis ve işçileri açısından tasarlanıp imal edilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın, MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasında seri üretimine geçildi. “G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi basit bir silah” olarak tanımlanan MPT-76, dünyadaki silahların tüm üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor

O FABRİKADA BİR ÇOK SİLAH ÜRETİLDİ

AA muhabirinin Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 1935 yılında 444 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan fabrikada, 1968 yılına kadar ayrıntılı silahlar üretildi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaygın kullanılan G-3 ve MG-3 tüfeklerin üretimi ise 1968 yılında başladı. Bu silahlar 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanıldı.

Fabrikada 1985 yılında MP-5, 1989 yılında 5,56 milimetre otomatik piyade tüfeği HK-33, 2007 yılında 7,62 milimetre Bora keskin nişancı tüfeği, 2009 yılında da Milli Piyade Tüfeği Projesi başladı.

az-daha-caliniyordu-sonunda-turkiye-nin-gururu_x_8434601_3853_z3[1]

Türk mühendis ve işçisinin eş güdümlü gerçekleştirdiği ilk proje tespit edilen “Milli Piyade Tüfeği Projesi” 5 Mayıs 2014’te sona erdi. Proje kapsamında geliştirilen MPT-76, “50’nin üzerindeki testi başarı ile geride bıraktığımız dünyadaki tek silah” olarak Türkiye’nin gururu haline geldi. Bu testler sırasında toplam 1 milyon 100 bin civarında mermi kullanıldı.

DAKİKADA 700 MERMİ ATABİLİYOR

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk milli silahı MPT-76’nın seri üretimine de MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası’nda başlandı. 4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre.

Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre. Çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor. Üzerindeki pikatini raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor. Silah aksesuarları ile 413 parçadan oluşuyor.

BİR ÇOK SİLAHIN ÖZELLİĞİNE SAHİP

“G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi basit bir silah” olarak nitelendirilen MPT-76, dünyadaki silahların tüm üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor. Bu nedenle silah üreticisi ülkelerden de MPT-76’ya talepler geliyor.

Fabrikada MPT-76’nın yanı sıra G-3 piyade tüfeği üretimi de sürüyor. Kenya’dan 10 bin adet G-3 siparişi alan fabrika, teslimatı bu ay ortamında yapmayı planlıyor.

TÜRKİYE’İNN EN BÜYÜK KAPALI POLİGONU

Bu arada, fabrikanın en önemli yatırımlarından biri tespit edilen kapalı poligon inşaatı da tamamlandı.

Türkiye’nin en büyük kapalı poligonu tesiste, 550 ve 300 metre uzunluğunda birer kapalı atış kanalı ile 100 metre uzunluğunda 2 kapalı atış kanalı bulunuyor.

Poligonda ayrıca 9 test odası yer alıyor. Bu sayede, MIL STD-810’a göre tüm hafif silahların çevresel testleri bundan sonra fabrika bünyesinde yapılabilecek. Poligonun hizmete sunulmasını ardından fabrika dışından gelen taleplere de cevap verilebilecek.

ÇALINMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü, Milli Payede Tüfeği MPT76’nın tüm çizim ve üretim planlarını 1 milyon 200 bin liraya, bir Amerikan firmasına satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı.

Diğer Haberler

İsrail Karanlığa Gömülen Gazze'yi Aralıksız Vuruyor!

İsrail tarafından aralıksız bombalanan Gazze'de hayat durdu. 6 gündür tam abluka...

Polis Memurunun Şehit Olduğu Kazada Sürücü Alkollü Çıktı

Diyarbakır'da dün polis memuru Kemal Güleç'in şehit olduğu kazada, yan yoldan hı...

Mağlubiyet Sonrası Görevini Bıraktı

Süper Lig’in 14. haftasında Kayserispor’a 1-0 yenilen Çaykur Rizespor’da maç son...

Yunanistan'da 4 Türk Aday Milletvekili Oldu

Yunanistan'da seçimlerin galibi Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi oldu. Batı T...

Devrim Özkan, Böbrek Taşı için Ameliyat Oldu

Başarılı oyuncu Devrim Özkan, bu kez ekran performanslarıyla değil, geçirdiği sa...

Depremin Merkez Üssü Kahramanmaraş Havadan Görüntülendi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 ilde büyü...

KOBİ'ler için Kredi Garanti Limitleri Artırılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ baş...

Leonardo DiCaprio'nun rol aldığı en iyi 5 film

90’lı senelerde yıldızı parlayan ve otuz yılı aşkın kariyeri boyunca başarı basa...

Narin, Annesini Uygunsuz Bir Vaziyette Gördüğü için Öldürülmüş

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin'in öldürülme...

Bunalıma Girip 2 Adet Akrep Yiyen Şahıs Hayatını Kaybetti

Kayseri'de 2 adet akrep yiyen bir kişi yolcu otobüsünde fenalaşınca Samsun'da ka...

İsrail'in Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı

İsrail’den Enerji Hamlesi: Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı İsr...

Vergi Zamları Sonrası Gözler Ona Çevrilmişti

Art arda gelen vergi zamları sonrası eleştirilerin hedefi olan Hazine ve Maliye ...

AK Partili Çelik'ten Mansur Yavaş'a Sert Tepki

MYK toplantısının ardından konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçim sürecinde ...

Acun Ilıacalı'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan İtirafı

Son günlerde seneler önce Adnan Oktar'ın örgütünde olmasıyla konuşulan Acun Ilıc...

İstanbul'da 56 Derece Hissedilen Sıcaklık

İstanbul, Afrika kökenli sıcak hava dalgasının etkisi altına girerek, adeta bir ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR