Kalyon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin ve omuriliğin dejenerasyonundan kaynaklanan MS hastalığının, özelliği itibarıyla vakit vakit ataklar, vakit vakit da gerilemeler durumunda seyir izlediğini anlattı.
Kalyon, Nilgün Serap Üstün’e MS hastalığı tanısının 1998’de konulduğunu ifade ederek, şu verileri verdi:
“Bu tip hastalıklarda en mühim hususlardan biri, rehabilitasyona erken başlanması ve işlevsel kayıp meydana çıkmışsa bunun en kısa vakitte giderilmeye başlanmasıdır. Nilgün Hanım’da 2000’li yıllardan sonra birtakım işlevsel kayıplar ilerlemeye başlıyor. Kolunda ve bacaklarında güç azlığı meydana çıkıyor. Bu güç azlığı ilerleyerek, yürüyemez duruma geliyor. Bu noktadan sonra rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık veriliyor. Rehabilitasyon çalışmalarının kapsamlı olması gerekir. Bu geniş kapsam ortamında classic tedavi egzersizlerinin yanı sıra rehabilitasyonun başka imkanları, su tedavileri ve elektrikli tedavilerin de eklenmesi yararlı olur.”
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, 2000’li yıllardan itibaren dünyada rehabilitasyon tedavilerinin içerisine “robotik rehabilitasyon” diye tariflenen robotlardan yararlanma biçiminin de eklendiğini aktardı.
Son vakit bu tekniği tedavi protokollerine eklediklerini bildiren Kalyon, şu şekilde devam etti:
“Nilgün Hanım da bize geldiği andan itibaren değerlendirmesi gerçekleşiyor ve tedaviye robotla tedavi yöntemleri dahil ediliyor. Robotla tedaviler bir yandan bacaklar amacıyla yürüme eğitiminde kullanılıyor, başka taraftan el ve kol becerilerinin arttırılması amacıyla kullanılıyor. Hastamızda her iki tedavi biçimi de eş güdümlü kullanıldı. Bu tedavinin hepsinin bir araya getirilmesiyle Nilgün Hanım’ın durumunda da günden güne dikkat çekici bir biçimde düzelmeler başladı. Daha evvel sahip olunan bulunan işlevsel kayıpların mühim bir alanı geriledi. Fonksiyonel yeteneğine ve kapasitesi giderek arttı. Kendi başına yürüyebilir duruma geldi. Ev içerisinde de kendi işlerini yardımsız, tek başına yapılabilir duruma geldi. Diğer taraftan yürümede de fazla büyük mesafeler kazandı. Tek bastonla hiçbir yardım etmeye gereksinim duymadan yürüyebilir duruma geldi. Hastamız, 30 oturum robotik rehabilitasyonla günlük greksinimlerini tek başına giderebilir duruma geldi.”
Erken tedavinin önemine ilgi çeken Üstün, hastalara tedaviye erken başlamaları ve olası bulunduğu kadar tedavilerini aksatmamaları tavsiyesinde bulundu.
Nilgün Serap Üstün de hastalığa yakalandığı 1998 yılından itibaren tedavi gördüğünü ifade ederek, “Kendi işimi biraz güç yapıyordum. Şimdi rahatça kolumu kullanabiliyorum. Yürümem oldukça rahat. Kendi gereksinimlarımı karşılayabiliyorum. Bilhassa sol elimi yemek yerken kullanamıyordum. Çatal bıçak kullanamıyordum, şimdi rahatça kullanmaya başladım” dedi.
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |