“Ramazan tiryakiler için bir fırsattır”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, ramazanda bağımlıların sigaradan uzaklaşabileceğini ve alışkanlıkların denetim altına alınabileceğini belirterek, bu ayın alışkanlıklardan kurtulmak amacıyla mühim bir şans olduğunu bildirdi.

Kılınç, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1,3 milyar, Türkiye’de ise 15 milyon bireyin sigara içtiğini, Türkiye’de son bir senede 2,2 milyon vatandaşın ise destek alarak bu alışkanlıktan kurtulduğunu ifade etti.

Ramazanın bu alışkanlıktan kurtulmak amacıyla mühim bir şans olduğunu altını çizen Kılınç, sigara içenler arasında yüzde 13-15’lik bir kesiminin eksper desteği aldığını kaydetti.

Kılınç, sigara içenlerin yüzde 70’inin bu alışkanlığı bırakmak istediğini fakat bunun yalnızca yüzde 30’unun 2-3 sene içerisinde bırakma girişiminde bulunduğunu aktararak, bu girişimlerin de yüzde 80’inin ilk bir ay içerisinde yine sigaraya başlamakla sonuçlandığını bildirdi.

Ramazanda gün süresince rastgele bir maddenin tüketilemediği bir prosese girildiğini hatırlatan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, şunları kaydetti:

“Ramazanda bağımlılar sigaradan uzaklaşabilir ve içicilerin bu dönemde alışkanlıkları denetim altına alınabilir. Dolayısıyla ramazan bu hususta bir şanstır. Tiryakilerin, tedavilerini ramazan ayı süresince planladıkları, sigara bırakma poliklinikleri ve hekimlerden yardım aldıkları takdirde bilimselliği ispatlanmış yollarla sigarayı bırakmaları kolaylaşabilir. Bakanlığın sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik bedava ilaç projesi devam ediyor. Sigaradan kurtulmak isteyenler, Sıhhat Bakanlığı yönünden görevlendirilen sigara bırakma polikliniklerine başvururlarsa bu tedavilere bedava şeklinde kavuşabilirler.”

– “Ramazanı geçici bir proses şeklinde kodlamayın”

Sigara bırakma girişimlerindeki başarısızlığının en mühim sebepleri arasında yoksunluk semptomlarının yer aldığını ifade eden Kılınç, “Bırakanların davranışsal, bilişsel destek ve farmakolojik tedaviyle desteklenmesi bırakma başarılı olmasını artırır. Hekimlerin hastalarının alışkanlık düzeylerini değerlendirmeleri ve sigara bırakmak isteyen hastalarına davranışsal, bilişsel destek ve ideal medikal tedavi seçeneklerini sunmaları mühimdir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kılınç, ramazanda sigarayı bırakıp yine başlamak istemeyenler amacıyla de şu önerilerde bulundu:

“Sigara bağımlıları beyinlerinde bunu geçici bir proses şeklinde kodlamamalı. Bunun yalnızca ramazanda değil, hayat boyu kurtulmaları gereken bir davranış olduğunu idrak etmeleri lazım. Böyle düşünürlerse, ‘yalnızca ramazan ayında değil, hayat boyu sigarayı bırakacağım’ derlerse ve yola bu biçimde çıkarlarsa ramazan ayı sigarayı bırakmak amacıyla aslında bir vesile olabilir.”

İftar ve sahurda üst üste sigara içilmesinin yüksek konsantrasyonda nikotin ve başka zehirli maddelerin kana karışmasına yol açtığına ilgi çeken Kılınç, bu durumun altta yatan ya da tanısı konmamış hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olabileceğini, hem de ani kalp krizleri ve beyin kanamalarına yol açabileceğini bildirdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR