Saltanatı Kısa Süren İş Adamı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

1926 doğumlu Amancio Ortega 39 yaşına kadar kayda değer bir başarı sahibi değildi. 14 yaşında liseyi bırakmış ablasıyla eş güdümlü bornoz dikmeye başlamıştı. Hayatında hiçbir büyük hırsın kurbanı olmadığını söylüyor. Doğduğu devre İspanya’sında iç harp ve ikinci dünya harpına da şahitlik eden Ortega 2000 senesine kadar yalnızca 3 gazeteciye röportaj verdi.

ÜÇ ÇOCUK

Böylesine kapalı bir yaşam süren milyarderin hususi yaşamına dair de pek bilgi yok. 79 yaşındaki Ortega bugüne kadar iki evlilik yaptı. Bu evliliklerinden Sandra, ve Marta adlı iki kızı ve Marcos adlı doğuştan engelli bir erkek çocuğu oldu.

39 YAŞINDA ZARA’YI KURDU

Zara’nın kuruluşunun tohumlarını ise Ortega belki de 14 yaşında attı. İspanyol iç harpı yüzünden ailesine yardım etmek amacıyla okulu bırakmak mecburiyetinde kalan Ortega liseyi ilk sınıftan terk ederek kendisinden büyük üç ablasıyla eş güdümlü bornoz dikerek yaşamını sürdürmeye başladı. Ablalarıyla eş güdümlü atıldığı ticaret yaşamındaki ilk ciddi hamleyi ise 1975 senesinde yani bornoz dikmeye başladıktan tam 26 sene sonra Zara ile yaptı. İlk başlarda mağazasının ismini Zorba koymak isteyen Ortega efsane oyuncu Anthony Queen’den de gerektiğince etkilenmiş. Ortega Zara’nın isim öyküsünü şu şekilde anlatıyor: Artık bir marka yaratmak istediğimi biliyordum. Markanın ismini Zorba koymak istedim. Çünkü Anthoney Queen’in ‘Zorba The Greek’ filmini fazla beğenmiştim. Ancak isim amacıyla başvurduğumda bu ismin alındığını öğrendim ve fazla üzüldüm. Onun yerine Zara’yı seçtim” diyor.

EN İYİ TEZGAHTAR ANLAR

Ortega’ya göre Zara’nın sırrı ucuz fiyat politikası ve devamlı değişen kreasyon. Sık kreasyon değiştirmenin önemine değinen Amancio Ortega aynı vakitte müşterinin isteklerini en güzel anlayan kesimin satış pazarlama departmanı değil, saha da müşteriyle birebir temas durumunda bulunan tezgahtarın olduğunu savunuyor.

BEN İŞİMİN MALIYIM

Ortega işine fazla bağlı olmasıyla tanınan bir patron. Rahat bir tip değil. “İşim benim değil ben işimin malıyım” diyerek bunu özetliyor. İş yerine 20 kilometre uzakta oturuyor. Çalışanlarının anlattığına göre öğlen yemeklerini kafeteryada çalışanlarla yiyor. Dünyanın tekstil ürününü üretmesine karşın kolay ggüzelniyor. Mavi blazer ceket ve gri pantolon onun klasiği. Ünlü olmakla alakalı şeklinde da hiçbir derdi olmadığı anlaşılıyor. Ortega, “Neden basından bu kadar saklanıyorsunuz” sorusuna, “Sokakta yalnızca ailem ve eş güdümlü çalıştığım insanlar yönünden tanınmak istiyorum” diyor.

EN ÇOK O SEVİNMİŞTİR

Bill Gates dün akşam saatlerinde Microsoft hisselerinin yükselmesiyle servetini tekrar 79 milyar doların üstüne taşıyarak dünyanın en varlıklı adamı oldu. Amancio Ortega’yı herhalde en fazla bu sevindirmiştir. Çünkü tekrar biraz da olsa gözlerden uzak olabilecek. John Steinbeck’in siyasi hiciv derecesindeki Kısa Süren Saltanat adlı eseri sanki dünkü Amancio Ortega’nın halini anlatıyor… Pippin Heristal da elinden tüm şöhreti gittiği vakit ne kadar da mutluydu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR