‘Şekerli çay’ tüketimi obezite riskini artırıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çayı şekerli içen çocuklarda obezite riskinin arttığı, gazlı meşrubat tüketen çocuklarda ise şişmanlık seviyesinın çok çok düşük civarda bulunduğu belirlendi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi yönünden yaptırılan ve 11-14 yaş aralığındaki 3 bin 28 çocuk üstünde yapılan incelemeda, şekerli çay ile obezite riski ele alındı.

Çocukların evde, okulda ve ev dışındaki beslenme bağımlılıklarının incelendiği incelemeda, çaydaki şekerden, gazlı meşrubat tüketimine, kahvaltı bağımlılıklarından fiziksel etkinlik düzeylerine kadar detaylı meşrubat bağımlılıklarının obeziteyle teması araştırıldı.

Araştırmaya göre, 11-14 yaş aralığındaki çocukların yüzde 82’sinin çaya şeker kattığı, yüzde 26,9’unun kola ve gazoz gibi gazlı meşrubat tükettiği ifade edildi. Çocukların vücut kitle indekslerine bakıldığında ise süregelen kanının aksine, gazlı meşrubat tüketenlerde şişmanlık seviyesi çok çok düşükken, çayda şeker kullananlarda bu seviyesin çok çok bulunduğu belirlendi.

– 11-14 yaş aralığında obezite seviyesi düşük

Çalışmaya katılan çocukların vücut kitle indekslerine bakıldığında yüzde 89,7’si normal, yüzde 5,22’si hafif kilolu, yüzde 5,09’unun şişman bulunduğu belirleme edildi. Bu da buluğ çağına ismim atan 11-14 yaş aralığındaki çocuklarda obezite seviyesinın düşük bulunduğunu meydana koydu.

Ayrıca ev dışı yemek tüketim seviyesinın çocuklarda düşük bulunduğu görülürken, tahmin edilenin aksine haftalık ve aylık periyotlarda tost, hamburger, gazlı meşrubat tüketen çocukların yüzde 89’unun, normal vücut kitle endeksine sahip bulunduğu belirleme edildi.

Ankara’da 3 bin 28 öğrencinin katıldığı incelemeda, çocukların fiziksel etkinlik yapma bağımlılıkları da incelendi. Çalışmaya katılan 11-14 yaş grubundaki çocukların yüzde 54,14’ünün rastgele bir spor ile uğraştıkları belirlendi. Spor seçimleri ortamında ise yüzde 28,32 ile yürüyüş ve yüzde 26,38 ile yüzme ilk sıralarda yer aldı.

– “Dengeli beslenme ve fiziksel etkinlik bilinci çocuklukta yaratılır”

Araştırmanın neticelerini AA muhabirine değerlendiren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sihhati Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilinçli Sıhhat Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, her geride bıraktığımız gün obezitenin riskleri ile ilgili toplumunu şuur seviyesinin arttığını söyledi.

Obezitenin, çağın en sık görülen hastalıkları arasında yer aldığını ve değişik hastalıkların oluşmasında da ciddi bir risk etkeni bulunduğunu altını çizen İlhan, bilimsel inceleme neticelerinin kesinlikle topluma ulaştırılması ve lüzumlu davranış değişikliğine özendirilmesinin mühim bulunduğunu ifade etti.

İlhan, söz hususu incelemenin neticelerinin da etkileyici bulunduğuna ilgi çekerek, “Çayda şekerin azaltılması lüzumluliği, inceleme ile meydana konulmuştur. Bu, mühim bir belirlemetir. Şekerli çay içmek, bizim toplumumuzda gerektiğince süregelendır. Sıhhat Bakanlığı da kamuda tek şeker dönemini başlatarak buna liderlik etti. Davranış değişikliğinin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Çocuklarda yetersiz fiziksel etkinlik seviyesinin de bir risk etkeni bulunduğunun altını çizen İlhan, ufak yaşlarda çocuklara dengeli ve sıhhat beslenme ile yeterli hareketin kazandırılması lüzumluliğini söyledi. İlhan, “Dengeli beslenme ve fiziksel etkinlik bilinci çocuklukta oluşturulur” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR