Siklon Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mühendislik; Türkiye’deki en popüler mesleklerden birisidir. Endüstri, makine, bilgisayar, elektrik elektronik, inşaat ve daha birçok mühendislik dalı sayesinde ülkenin kalkınması mümkün hale gelir. Her mühendisliğe özgü terimler mevcuttur. Ne olduğu en çok merak edilen terimlerden birisi de siklon! Endüstri ile iç içe olan insanların aklında siklon nedir sorusu bulunuyor.

Siklon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Siklon; son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Birçok sektörde kendisine yer bulur. Endüstriyel toz tutucu olarak bilinir. Siklon; gaz girişi, temiz gaz çıkışı ve toz boşaltma açıklığından meydana gelir. Siklonun performansı endüstriyel sistemler açısından hayati öneme sahiptir. Toz tutma verimi ve basınç düşüşü; siklon performansını doğrudan etkiler. Siklon; farklı şekilde tasarlanabilir. Hatta, siklonun tasarımını etkileyen birden çok kriter mevcuttur. Siklonun nasıl ve ne şekilde kullanılacağı tasarımına etki eder. Yüksek verimli ya da yüksek kapasiteli olmak üzere farklı amaçlara hizmet veren siklon tasarımlarına sıklıkla rastlanır. Bir başka deyişle, siklonun tek bir tasarım alternatifi bulunmaz.

Siklon nedir ve hangi işleve sahiptir sorusuna cevap aranıyor. Bu noktada, siklonun içerisinde katı taneler barındıran bir gaz akımını belirli bir girdap hareketine dönüştürebilen cihaz olduğundan bahsetmek gerekir. Ayrıca, katı taneleri gazdan ayırma gibi farklı bir işlevi daha mevcuttur. Bu sayede, gazın temizlenmesine en iyi şekilde etki eder. Siklon; farklı boyutlara ve özelliklere sahip olan bir cihazdır. Gaz temizlenmesi sırasında en çok tek silindir, teğetsel girişli, eksenel çıkışlı ve tek konili özelliklere sahip olan siklon kullanılır.

Siklonun Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Siklon; endüstriyel alanlar için olmazsa olmaz özelliğe sahiptir. Avantajları ile fark yaratır. Her şeyden önce, basit yapılıdır. Bunun yanı sıra, hem yüksek basınç hem de yüksek sıcaklık gibi ağır şartlarda sorunsuz bir şekilde çalışır. Dayanıklı oluşu ile dikkat çeker. Ancak, her partikülde benzer verimlilik oranına sahip değildir. Buna ek olarak, siklon; mühendislik açısından iki farklı parametresi ile önem taşır. Toz tutma verimi ve siklon basınç kaybı; söz konusu parametreler içerisinde yer alır.

Mühendislik dünyasında az maliyet ile çok iş yapılması hedeflenir. Siklon basınç kaybı; bilhassa ekonomi açısından oldukça mühimdir. Siklon basınç kaybı; fan gücünü doğrudan etkiler. Siklonlarda basınç kaybı; farklı noktalarda meydana gelir.

Siklon; endüstride önemli bir kullanım alanına sahiptir. Endüstriyel alanda iri taneli toz partiküllerinin toplanması; bir gereklilikten ziyade bir zorunluluktur. Siklon; söz konusu partiküllerin toplanmasını sağlayan verimli sistemler olarak bilinir. Toz partikül; insan ve çevre sağlığı açısından birtakım sıkıntılar yaratır. Yanıcı ve patlayıcı oldukları bilinir. Bu yüzden, toplanan toz parçacıklarının sistemden olabildiğince kısa sürede uzaklaştırılmaları gerekir. Siklon; bu özelliğiyle dikkat çeker. Ancak, siklonun verimli çalışabilmesi için içerisinde düzgün hava akışı olmalıdır.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR