Suriyeli çocuklara artık bu isimler veriliyor…

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Irak’taki Suriyeli sığınmacılar, harpın acı yüzünü çocuklarının isimlerine yansıttılar. Kampta kalan ailelerin bazıları çocuklarına Dılbirin (yaralı yürek), Şervan (harpçı), Dılbixwin (kanlı yürek), Varşin (şen ülke), Xwindar (kanayan), Bewar (ülkesiz) adlarını koydu.

Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalardan kaçan sığınmacılar, Süleymaniye ilindeki Barike Çadır Kampı’nda güç şartlarda hayat mücadelesi veriyor. Kampta şimdiye kadar 200 çocuk dünyaya geldi. Çocuklara verdiği isimler ise harpın acı yüzünü gözler önüne serecek nitelikte.

Çadırda 2 ay evvel dünyaya gelen bebeğe Dılbirin (yaralı yürek) ismi verildi. Kampta evlenip çocuk sahibi bulunan baba Kava Abdulhadi, “Başımıza gelen felaketlerden ötürü yüreklerimiz yaralı. Çocuğumun ismini da o yüzden Dılbirin koydum” dedi.

Hasekili Anne Ronahi İsmail ise “Eğer Suriye’de normal şartlarda bir hayat sürseydik ve huzurumuz yerinde olsaydı çocuğumuzun ismini Evin (aşk) koyacaktık. Fakat fazla kötü koşullarda yaşıyoruz, yüreklerimiz kanıyor. O yüzden çocuğumuza Dılbirin ismini verdik. Bu isim içerisinde bulunduğumuz hali ifade ediyor” diye konuştu.

Kobani’den Irak’a gelen Fazıl Heme, 3 ay evvel doğan çocuğuna Şervan (harpçı) ismini vermiş. Heme, “Başka şartlarda olsaydık çocuğuma bu ismi vermezdim” ifadesini kullandı.

Kampın diğer bir sakini Gazal İhsan da 7 aylık çocuğuna Dılbixwin (kanlı yürek) ismini koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Akrabalarımızın fazlası çocuğuna Muhammet ve Ahmet ismini veriyor. Biz de Kobani’de kalsaydık çocuğumuza Muhammet ismini koyardık. Fakat yüreğimiz yaralı bulunduğu amacıyla Dılbixwin ismini seçim ettik.”

Civan Ahmet adlı anne ise yine ülkelerine dönecekleri ve huzurlu bir hayatları olacağı umuduyla çocuğuna Kajin (hayat dolu) ismini verdiğini ifade etti.

Kampta Xwindar (kanayan) ve Bewar (ülkesiz) adında çocuklar da bulunuyor.

Kamışlı’dan gelen Nevzat Ahmet ise 10 gün evvel doğan kızına şimdilik bir isim koymadığını anlatarak, “Kızımıza ne isim vereceğimize karar veremiyoruz. Aklımıza fazlası isim geliyor fakat harp psikolojisine de teslim olmak istemiyoruz. O yüzden Varşin (şen ülke) ismini koymayı düşünüyoruz” olarak konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR