Tamamen Yerli Otomobil ‘Sazan’ Seri Üretime Geçiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

7 ülkenin deniz kuvvetlerinde vazife yapan hücumbotları tasarladıktan sonra trafik kazasında hayatını kaybeden Kaan Onuk’un bir hayali oldukça gerçek oluyor.

Kaan’ın ilk çizimini yaptığı ‘Sazan’ isimli Otomobili Tuzla’daki hücumbot tersanesinde ilerleten babası Dr. Ekber Onuk, S 56 isimli tamamıyla Türk dizaynı otomobili seri üretime geçiriyor.

Efsane yerli otomobil Anadol’un dizayn ekibinde vazife yapan Dr. Onuk, ”Hem benim hem Kaan’ın hayali S 56 ile yaşama geçiyor.” dedi.

FORD İLE EL SIKIŞTI

Dünyanın tamamı fiberglas gövdeye sahip ilk 4 kapılı sedan otomobili şeklinde tarihe geride bıraktığımız Anadol’un dizayn ekibinde vazife yapan Dr. Ekber Onuk şimdiler de tamamıyla Türk dizaynı spor bir otomobili seri geliştirmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin dışında Gürcistan, Malezya, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Mısır karasularında askeri nedenle sarfedilen toplam 126 adet Kaan katagorisi hücumbot üreterek büyük başarı gerçekleştiren Dr. Ekber Onuk, hayalini kurduğu orjinal dizaynlı Türk spor otomobilinin seri üretimi amacıyla eski çalışanı bulunduğu Ford markasıyla anlaştı.

ANADOL’DAN SAZAN’A

Uçak mühendisi Dr. Onuk, 1970’lerde ilk yerli seri üretim otomobil Anadol’un devrim yaratan satışlarının arkasındaki ekipte vazifeliydi. Onuk, Anadol STC-16’nın da ekip şefiydi. Türkiye’nin ilk spor otomobili Anadol STC-16’nın fazla sevilmesini gerçekleştiren Dr. Ekber Onuk, tamamıyla orjinal Türk dizaynı bir spor otomobil hayali kurdu. Dr. Onuk’a, tekrar uçak mühendisi oğlu Kaan da destek verdi. Başarılı bir otomobil yarışçısı da bulunan Kaan Onuk, 1994’te ‘Sazan’ ismini verilen spor otomobili çizdi. Saint Joseph Lisesi’nde Sazan lakabıyla bilinen Kaan, bu sayede orjinal Türk spor arabasının da isim babası oldu. 1996’da Kaan’ın şanssız bir kazada hayatını kaybetmesinin sonrasında babası Ekber Onuk, çalışmaları sürdürdü.

OĞLUNUN ANISINA

2000’lerde çalışmaları hızlandıran eski arkadaşı Eralp Noyan ve Gökhan Akış, Kasım 2009’da spor otomobil Sazan’ı meydana çıkardı. İlk bakışta Porsche 918’e fazla benzeyen Sazan, Onuk Tersanesi’nde imal edilen ilk otomobil oldu.

Bu sırada tekrar orjinal dizaynlı S 56, E 56 ve Sazan’ın spor versiyonu Sazan LM’de meydana çıkartıldı. Yarış arabası şeklinde geliştirilen Sazan LM’nin seri üretimi planlanmadı. E 56 ise elektrikli otomobil şeklinde tasarlandı ve üretime geçilmedi.

KARBON ELYAFTAN

Fakat S 56 devamlı geliştirildi ve Mayıs 2015’te tamamlandı. S 56’nın seri üretimi amacıyla görüşmelerini devam ettiren Dr. Ekber Onuk eski çalışanı bulunduğu Ford (OTOSAN) ile uyuşma sağladı. Ford, S 56’ya motor takarak Türkiye ve ABD pazarına sunmaya karar verdi. S 56 182 beygir gücünde 1600 cc’lik Ford Ecobust motoru ile Türkiye’de ve 255 beygir gücünde 2252 CC’lik motoruyla ABD amacıyla üretilmesine karar verildi. Karbon elyaftan imal edilen S 56’nın Türkiye amacıyla 30, ABD amacıyla 20 adet üretileceğini bildiren Dr. Ekber Onuk, Türk Standartları Enstitüsü ve Sanayi Bakanlığı’na başvurduklarını söyledi.

Dr. Ekber Onuk, “Türkiye ciddi bir otomobil üreticisi. Ama kendi markası konusu ile ilgili biraz geç kaldı. Halkımızın beklediği bir Türk markası şeklinde pazara çıkamayız ama gururla ülkemizi temsil edebilecek nitelikte bir vasıta ürettiğimizi düşünüyoruz. Kaan’ın çizdiği Sazan bizim çıkış noktamız. Spor otomobil S 56, orjinal bir Türk dizaynı. Kaan’ın çizdiği hücumbotların adından hayalini kurduğu Türk spor otomobil de yaşama geçiyor.” dedi.

EL YAZISI MARKA OLDU: SAZAN

Babası gibi uçak mühendisi bulunan Kaan Onuk, St. Joseph Fransız Erkek Lisesi’ni matematik birincisi şeklinde bitirdi. Fransa’daki Universite Paul Sabatier’e kabul edilen ilk Türk öğrenci şeklinde 2 sene uzay ve uçak teknolojisi eğitimi alan Kaan Onuk, İTÜ Uzay ve Uçak Mühendisliği Fakültesi’ne geçti. İyi bir otomobil yarışçısı da bulunan Kaan Onuk, 22 yaşındayken Sazan isimli otomobili ve değişen askeri dengeleri öngörerek süratli ve etkin hücumbotları tasarladı. 1996’da trafik kazasında yaşamını yitiren Kaan Onuk’un el yazısıyla yazdığı Sazan markasının da sembolü oldu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR