“Tiryakiler ramazanı fırsat bilmelidir”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Akciğer Sihhati ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, isteyen her bireyin sigarayı basitçe bırakabileceğini belirterek, “Sigara kullanmaktan huzursuz bulunan ve bırakmayı düşünenler, ramazanı şans bilmelidir. Kendilerini 17 saat değil, 24 saat sigarasız kalmaya kurmalılar. Bu biçimde ramazanı çifte bayramla sonlandırabilirler” dedi.

Aynı vakitte Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok çok sigara içenlerin bile zihinsel şeklinde yeterli düzeyde kararlılığa sahip olduklarında ansızın sigarayı bırakabildiğini ve bir oldukça katiyen sigarayı aramadığını belirtti.

Ramazanda sigara içenlerin çoğunun gün boyu ortalama 17 saat sigara içmeden durduğuna ilgi çeken Özlü, “Bu bireylerin enteresan şeklinde akıllarına hiç sigara gelmemekte ve hiç sigara içme arzusu da duymamaktadırlar. Bu, tümüyle zihinsel kurguya bağlıdır. Yani şahıs resmen bir saat gibi kendisini kurmakta ve ‘ben akşam iftar saatine kadar sigara içmeyeceğim’ diyerek o saate kadar sigarayı unutmaktadır fakat iftardan sonra sigara içme talebi duymaktadırlar” dedi.

Özlü, diğer zamanlarda birkaç saat sigara içmeden duramayan tiryakilerin, ramazanda sigarayı akıllarına bile getirmediğini vurgulayarak, “Bu durum, sigara içenleri, sigarayı bırakma konusu ile ilgili cesaretlendirmelidir. ‘Ben sigarasız yapamam’ diye düşünen tiryakiler, ramazanda gün boyu sigarasız pekala yapabilmektedirler. Demek ki sigarayı bırakamayacağı yönündeki bu olumsuz kanaat batıl inançtan ibarettir” diye konuştu.

İsteyen her bireyin sigarayı basitçe bırakabileceğini ve sigara olmadan da tamamıyla normal bir yaşam yaşayabileceğine işaret eden Özlü, ramazandaki ruhani iklim, ibadet neşesinin, sigaradan kurtulmak isteyen tiryakinin işini basitlaştıracağını ifade etti.

Tevfik Özlü, sigara içilmeyen ortamlarda sigarayı bırakmanın çok oldukça basit olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Sigara kullanmaktan huzursuz bulunan ve bırakmayı düşünenler, ramazanı şans bilmelidir. Kendilerini 17 saat değil, 24 saat sigarasız kalmaya kurmalılar. Bu biçimde ramazanı çifte bayramla sonlandırabilirler.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR