Türkiye Otomotivde 3 Ayrı Rekora Koşuyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

2015 senesine fazla süratli giren ve ilk 6 ayda yüzde 50 büyümeyle uçuşa geride bıraktığımız otomotiv sektörü, üretim, satış ve dışsatım olmak üzere üç kulvarda rekora koşuyor. Yılın ilk 6 ayında otomotiv endüstri üretimi yüzde 18.4 artışla 668 bin adet, dışsatımı yüzde 7.5 artışla 486 bin adet, iç piyasa satışları ise yüzde 49 artışla 455 bin adet şeklinde gerçekleşti. İlk 6 aylık neticelere göre, otomotiv sektörü oldukça şuandan rekorları garantiledi. Tahminler gerçekleşirse, otomotiv endüstri 2011’deki bir milyon 190 bin adetlik tarihi üretim ve 911 bin adetlik iç piyasa rakamlarını sollayacak, 2008’deki 910 bin adetlik dışsatım rekorunu ise yenileyecek.

1 MİLYONU HAK ETTİ

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ilk 6 aylık üretim, piyasa ve dışsatım rakamlarına bakarak 2015’in üretim ve dışsatım yönünden rekor bir sene olması ihtimalinin gittikçe güçlendiğini söyledi. İhracatın 2014’ün üzerinde bir performansla 925 bin sayısı aşmasını beklediklerini kaydeden Önen, üretimin ise bir milyon 225 bin sayısın üzerinde gerçekleşeceğini ifade etti. Yurtiçi piyasasın yükselen taleple eş güdümlü büyümeye devam ettiğini anımsatan Önen, sene sonucunda iç piyasasın da bir milyon sınırını zorlayacağı tahmininde bulundu. Önen, “Türkiye bu sene bir milyonluk piyasası görmeyi hak etti. Matematiksel şeklinde büyük bir negatif dış faktör olmazsa, bir milyonluk piyasası görebiliriz” dedi.

turkiye-otomotivde-3-ayri-rekora-kosuyor

REKORUN SEBEBİ YATIRIM

2014’te tamamlanan yeni model ve kapasite yatırımlarının, 2015’in ilk %50 sinde üretim ve dışsatımın artmasını gerçekleştiren en büyük faktör bulunduğunu ifade eden Önen, şu şekilde devam etti: “Otomotiv endüstrimiz, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor ve yeni yatırımlarla otomotiv dışsatımı, önümüzdeki senelerde fazla oldukça süratle artacak. Seçim ardından atmosferinin sona ermesi ve ekonominin normale dönmesiyle Otomotiv Sanayii, dışsatımta birinciliğini oldukça uzun seneler sürdürecek yatırımlara imza atmaya devam edecek.” 2015’te başlayan yeni yatırımlarla üretim kapasitesinin 1.8 milyon sayısın üstüne çıkacağını bildiren Önen, kurulu kapasitenin 2 milyon sayısın üstüne çıkmasının fazla uzak olmadığını ifade etti. Önen, bu sene döneme alıncak projelerle Türkiye’nin hafif ticari vasıta üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa’da mühim merkez olma yolunda bulunduğunu sözlerine ekledi.

ARTIK ABD’SİZ HEDEF YOK

TÜRK otomotiv endüstrinin ABD’ye ismim atarak mühim bir başarı yakaladığını ifade eden Önen, “Otomotivde her vakit nihai amaç ABD piyasasına girmek. Çok büyük bir piyasa bulunduğu amacıyla orada olmak mühim. Bu saatten sonra ABD sektöründe olmama gibi bir durumuz yok. Bundan sonra ürünlerimizin kesinlikle ABD ayağı olacaktır” dedi.

YERLİ OTOMOBİLDEN OSD’NİN HABERİ YOK

Seçim evvel Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı’nın ise uzun süredir üzerinde çalıştıklarını belirtiği yerli otomobil konusu ile ilgili otomotivin en büyük çatı teşkilatı Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) haberdar değil. OSD Başkanı Kudret Önen, “Bu konudaki ayrıntıları bilmiyoruz. 4 değişik modelin üretileceği ve TÜBİTAK yönünden geliştirildiği bilgilerini bizde duyuyoruz. Bunun haricinde değişik bir verimiz yok. Önümüzdeki vakitlarda ayrıntılar paylaşılacaktır” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR