Türkiye’nin İlk Uydu Merkezi Açılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) yapısında Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi yarın açılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönünden açılışının yapılması plan edilen merkezde, Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’nın montaj yapımı, ileri entegrasyon ve bölgesel testleri gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yatırım maliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT AŞ yönünden karşılanan merkezin işletmesi TUSAŞ yönünden yapılacak. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar tespit edilen aniden çok uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilebilecek merkezde, ilk şeklinde Göktürk-1 Uydusunun ileri entegrasyon ve bölgesel testleri yapılacak. Uydu bu testlerin sonrasında fırlatma sahasına TUSAŞ’tan gönderilecek.

Türkiye, dünyada az sayıda ülkede tespit edilen bu tesisle uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri bölümünde uluslararası oyuncu mevkisine gelecek.

Merkez, askeri havaalanına direk bağlantısı yardımıyla uydunun karayoluyla taşınması gerektiğini ortadan kaldıracak, emniyet, maliyet ve risk idaresi yönünden büyük üstünlük sağlayacak.

Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A’nın da yapımı da bu merkezde gerçekleştirilecek.

USET’teki test sistemleri

Merkezdeki uydu testleri, meydana gelebilecek elektRomanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektRomanyetik yönden birbiriyle uyum içerisinde çalıştığının doğrulanması hedefiyle dış ortamdan ayrıştırılmış odada yapılacak.

Elektro-dinamik sarsıcılarla gerçekleştirilecek titreşim testlerinde ise fırlatıcının harekete geçmesiyle meydana çıkan mekanik yüklerin uyduya tesiri gözlemlenecek. Fırlatıcının hareketinden bir vakit sonra üzerindeki yakıt tanklarını bırakması, uydunun fırlatıcıdan ayrılması gibi safhalarda meydana çıkan şok yüklerinin testleri gerçekleştirilecek.

Fırlatılmadan evvel güneş panellerinin uzayda doğru bir biçimde açılacağının ve patlayıcı cıvatalardan kaynaklanan şok kuvvetinin uyduya ve güneş panellerine zarar vermeyeceğinin doğrulanması, Güneş Paneli Açılma Test Düzeneği kullanılarak gerçekleştirilecek.

Çevresel ve fonksiyonel testlerden başarı ile çıkan uydu, fakat bu aşamalardan atlattıktan sonra fırlatıcıya gönderilmek üzere hazır duruma gelecek.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR