Türkler Çeklerle Hyundai’nin Kritik

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

1.2 milyar Euro’luk dev yatırımı 10 yıl önce Çek Cumhuriyeti’ne kaptıran Hyundai Assan, bu sefer işi sıkı tutuyor. i20 modeliyle rüştünü ispat eden Hyundai Assan, B Crossover’la birlikte toplam 3 proje ile Güney Kore’ye baskı yapıyor.

KORELİ DEVİN ÖNEM VERDİĞİ PROJE

Koreli Hyundai, 2005 yılında büyüme stratejisine bağlı olarak Avrupa’da 1.2 milyar Euro yatırımla yeni bir fabrika kurmak için düğmeye basmıştı. Bu dev yatırım için Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında tercih yapmak zorunda kalan Hyundai, 2006 yılında daha fazla teşvik veren ve kolaylık sağlayan Çek Cumhuriyeti’ni tercih etmiş, Nosovice’ye 300 bin adet kapasiteli yeni bir fabrika kurulmuştu. Ancak Koreli otomotiv devi, global büyümesine paralel Avrupa’da sadece Çek fabrikası yeterli gelmeyince Türkiye’de düşük kapasiteyle çalışan fabrikasını da büyütmek için harekete geçti. İzmit’teki fabrikanın kapasitesi kısa sürede 1.1 milyar TL’lik yatırımla 100 bin adetten 215 bin adede yükseltti. Hyundai bugün Çek Cumhuriyeti’nde i30, Tucson (ix35) ve ix20 modellerini üretirken, Türkiye’de ise i10 ve i20 modellerini üretiyor. Türkiye’ye son dönemde 2 yeni model üretimini veren Hyundai, şimdi Avrupa’da büyümesini hızlandırmak için yepyeni modelleri hatta yepyeni bir fabrikayı devreye sokmak istiyor.

MPV YERİNE SUV

Bunun için de 300 bin adet kapasiteli Çek Cumhuriyeti fabrikası ile 215 bin adet kapasiteli Türkiye fabrikası arasında yeniden ciddi bir rekabet yaşanıyor. 2006 yılından sonra Türkiye’nin üreteceği her yeni modele talip olan ancak bunu başaramayan Çekler şimdi Hyundai’nin yeni modelleri için tekrar devreye girmiş durumda. 10 yıl sonra iki ülke bu kez Güney Koreli markanın Avrupa’da büyüme hedeflerini gerçekleşmesinde önemli rol oynaması beklenen B Crossover ve diğer yeni modellerin üretimi için yarışıyor. Bu noktada Çek Cumhuriyeti’nin özellikle küçük SUV modeli üretmek için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. MPV sınıfta yer alan ve pek başarı olamayan ix20 yerine bu modeli üretebileceğini kaydeden Çek yetkililer, bu konuda Kore yönetimine bastırıyor. Ancak Türkiye’nin 2006 yılındaki gibi yeni yatırımları kaptırmaya niyeti yok.

turkler-ceklerle-hyundai-nin-kritik-modelinin

2.EL ARAÇ PİYASASININ EN ÇOK SATAN MODELLERİ

GÖKER: AVANTAJLIYIZ

Özellikle i20 modeliyle rüştünü ispat eden ve Avrupa’da büyük başarı elde eden Hyundai Assan, şu an 3 yeni model üzerinde de çalışıyor. Bu modellerden ya biri ya hepsi Avrupa için kısa zamanda devreye girebilir. Hyundai Assan, 215 bin adetlik kapasitesi tam olarak dolu olduğu için yeni modeller için yeni fabrika yatırımını da gündemine aldı. Yani görünen o ki önümüzdeki günlerde Çek Cumhuriyeti ile kıyasıya bir mücadele yaşanacak.
Ama bu kez Türkiye işi pek bırakma niyetinde değil. Yeni Tucson’un Frankfurt’taki toplantısında soruları yanıtlayan Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, B crossover, C sedan ve MCV (Orta Ticari Araç) olmak üzere üç yeni modelin üretimi için çalıştıklarını söyledi. Güney Kore’nin yurtiçi ve yurtdışı talep, üretim adetleri gibi birçok faktörü değerlendirip, modele karar vereceğini ifade eden Göker, avantajlı olduklarını kaydetti. Göker, “Yeni modeller için yeni fabrika gerekiyor. Bu konuda bir karar var mı?” sorusuna “Şu an 215 bin adetlik kapasite tam dolu. Ürettiğimiz iki modele de Avrupa’dan yoğun talep var. Dolayısıyla üretilecek yeni modeller için yeni fabrika gerekiyor” şeklinde cevap verdi.

YENİ ZELLANDA’YA BİLE İHRAÇ EDİYOR

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai’nin küçük otomobil üssü haline gelen Hyundai Assan İzmit tesisleri, dünya için üretim yapıyor. İzmit’te üretilen her 100 otomobilden 88’i dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Hyundai Assan, yılın ilk 6 ayında 3 vardiyada 113 bin adet otomobil üretip, 100 binini ihraç etti. 2014’te 32 olan ihracat pazarı, 2015’te yeni pazarların eklenmesiyle 40’ın üstüne çıktı. İhracat pazarlarına Yeni Zelanda’yı da eklediklerini söyleyen Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Ancak ihracatın yüzde 93 gibi büyük bölümü AB ülkeleri. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise İngiltere, Almanya ve İtalya” dedi. Hyundai Assan, ilk 6 ayda 48 bin 147 adet i10 üretip, 46 bin 549 adetini ihraç etti. i20 üretimi 64 bin 953 adete yükselirken, ihracat 53 bin 708 adet olarak gerçekleşti.

EN BÜYÜK i20 PAZARI TÜRKİYE

Hyundaı Assan İzmit tesislerinde üretilen i20’nin Avrupa’daki yoğun talebe rağmen en büyük pazarı Türkiye oldu. Yılın ilk 6 ayında Türkiye’de 11 bin 92 adet i20 satıldı. Hyundai Assan’ın en büyük ihraç pazarı İngiltere’de 8 bin 675 adet i20 satıldı. Almanya’da 7 bin 531, İtalya’da ise 6 bin 84 i20 satışı gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayında i20’nin B segmentinde en fazla satılan ikinci model olduğunu söyleyen Göker, şöyle konuştu: “i20 sadece 152 farkla Polo’dan sonra ikinci oldu. Segment payı ise yüzde 18.4’e çıktı. i10 ise bin 647 adet satışla en çok satılan model. Toplam 2 bin 154 otomobil satılan A segmentinde yüzde 76 paya sahip.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR