Vatandaşın Sigorta Primleri Yükseldi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Liberty Sigorta Genel Müdürü Defne Türkeş, trafik sigortasında zararın arttığını, 2014’te 885 milyon lira bulunan sektör zararının bu senenin ilk çeyreğinde 748 milyon liraya ulaştığını söyledi. Zararın iki boyutuna değinen Türkeş, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının bütün girişimlere karşın yüksek seyrettiğini; sigortacıların, kazalarla alakalı üstlendiği maliyeti öngörmekte zorluk yaşadıklarını ve her iki hususta da çözüme ulaşmanın basit olmadığını kaydetti.

FİYATLAR BU YÜZDEN ARTTI

Defne Türkeş, zarar nedeniyle trafik sigortasında Nisan ayından itibaren fiyatların arttığını ifade ederek, “Yeni genel şartlar, 1 Haziran’dan geçerli olacak biçimde yayımlandı fakat şu anda iptali istemiyle açılan davalar söz konusu. Dolayısıyla uygulanabilirliğini bekleyip göreceğiz. Yeni planlama, tazminatların hesaplanmasına yönelik getirdiği kurallar ile sigorta maliyetinin oldukça öngörülebilir olmasını sağlayacak. Bu amaçla fiyatların artacağı yönündeki kaygılar yerinde değil.

vefat-tazminati-artti-vatandasin-sigorta

“KAZALAR AZALMAZ İSE FİYATLAR DÜŞMEZ”

Fiyatların artmasının nedeni trafik kazaları neticesinde maalesef yükselen ölüm ve yaralanmalara bağlı ödenen tazminatlar. Sonuçta, trafik kazaları azalmadığı prosese fiyatların dengelenmesi de olası değil” dedi. Defne Türkeş, “Yüzde 100 yabancı sermayeli bir şirketin yöneticisisiniz. Sermayedar, oto sigortasında vakit gelen zararı nasıl değerlendiriyor?” sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

“ŞİRKETLERİN İŞİ ZOR”

“Türk sigorta piyasaı, sahip olunan büyüklüğü ve büyüme potansiyeli ile cazip bir piyasa. Uzun vadeli bir bakış açısı ile değerlendiren yabancı sermayenin, Türkiye’ye yatırım konusundaki istekliliği prosesektir. Kısa vadede ise trafik sigortalarındaki durumun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Vefat ve sakatlık tazminatlarındaki artış seviyesi, enflasyonun en az 2-3 katı seviyesinde. Bunu karşılayacak miktarda zam yapılması durumunda alım gücünü aşan prim standardına ulaşılır ve de sigortalılık seviyesi düşebilir. Mutlaka tazminat hesaplamalarına dair meşru planlama yapılmalı. Yapılırken de hem kaza mağdurlarının hakları korunmalı hem de sigortalıların ödeyebileceği bir prim seviyesi meydana gelmesine imkân tanınmalı.”

KEFALET SİGORTASI

Defne Türkeş, önümüzdeki dönemde, sigorta bilincinin gelişmesi, yanında hem ürün adedinin hem de prim havuzunun büyümesi ile oto sigortalının piyasadaki ağırlığının dengeleneceğini vurgulayarak, “Tarım sigortası gibi devlet destekli ürünlerin gelişmesi de bu çerçevede önemli. Mevzuat ile desteklenmesi durumunda kefalet sigortalarında da büyüme potansiyeli var” dedi.

KASKODA ADET ARTIYOR, PRİM DÜŞÜYOR

Defne Türkeş, bu senenin beş ayında sigorta sektöründe toplam prim üretimi içerisinde kasko sigortasının payının azaldığını belirterek, şunları söyledi: “Sene başından itibaren yeni otomobil satışlarındaki artış kaskoda adet artışını destekledi, fakat ortalama primin düşüyor olması toplam piyasa büyümesini ortalamanın altında bıraktı. Fiyatların düşüyor olmasının bir nedeni, gerçekleşen hasar adetlerinin de düşüyor olması.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR