Vefat Tazminatına Yeni Düzenleme Yapıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, 1 Haziran’da programya giren yeni trafik sigortası şartları yardımıyla tüketicilerin mahkemelere başvurmasına lüzum kalmadığını ifade etti. Eroğlu, yeni program ile ölümlü trafik kazalarında sigortadan ödenecek vefat tazminatında mühim farklılığa gidildiğini belirterek, önceki dönemde tazminat hesaplamasında standart olmadığını kaydetti.

“MAHKEMEYE GİTMEYE GEREK KALMADI”

Kişilerin mahkeme başvurduklarında bilirkişilerin kendi metoları ile tazminatı hesapladıklarını ifade eden Eroğlu, “Yeni programda buna standart getirildi, bu sayede her olayda meydana çıkan değişikliklerin da önüne geçildi. Hesaplama tekniği bundan sonra trafik sigortasının genel şartlarına girdiği amacıyla yurttaşların bundan sonra mahkemeye gitmesine lüzum yok. Tazminat hesaplama tekniği olmadığı amacıyla aracılar aracılığı ile mahkemelere gidiyorlardı ve lüzumsuz yere komisyon ödüyorlardı. Artık standart getirildiğinden, tüketici mağdur olması halinde direkt sigorta şirketine başvurarak, zararını alabilir; aracılara da lüzumsuz yere komisyon ödemek mecburiyetinde kalmaz.” dedi.

trafik-sigortasinda-yeni-duzenleme

TÜKETİCİNİN YARARINA

Mehmet Akif Eroğlu, yeni planlamanin sigorta şirketleri kadar tüketicilerin de lehine olduğuna ilgi çekerek, tüketicinin de hakkaniyetli şekilde hakkını alabilmesinin mühim olduğunu ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Şöyle bir algı doğru değil: Bir doğrultuda sigorta şirketi, diğer doğrultuda ise vatandaş var; kişiyi koruyalım, alması lüzumenden oldukça çok verelim. Bu algı uzun vadede diğer sıkıntılara sebep olur. Şirketler primleri belirlerken haklı olarak zarar etmeyecekleri şekilde fiyatlandırma yapıyorlar. Burada hakkaniyete aykırı, vatandaş lehine oldukça çok ödeme yapılırsa bu hal sigorta sektörü yönünden sürdürülebilir olmaktan çıkar, bu sefer vasıta sahiplerinin cebine oldukça çok sigorta primi olarak yansır. Yargının da bundan sonra vereceği kararlarda bu hali mutlak suretle öneme alması lüzumiyor.”

SAĞLIĞI SGK KARŞILAYACAK

Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasındaki yeni planlamalerden birinin de kazalarda sıhhat giderlerinin Sosyal Emniyet Kurumu (SGK) yönünden karşılanmasına yönelik olduğuna değindi. Tedavi giderleri amacıylae bakım giderlerinin de eklendiğini altını çizen Eroğlu, “Burada tedavi giderleri sırasında bakım giderleri hususu net değildi ve münakaşa yaratıyordu. Yeni genel şartlarda bu tarifler net meydana kondu. Artık devamlı sakatlık raporu alınıncaya kadar yapılacak tedavi giderleri ve buna dair bakım giderleri ayrı bir teminat kapsamında ve SGK yönünden karşılanmak mecburiyetinde.” dedi.

Mehmet Akif Eroğlu, “Yeni planlama trafik sigortası primlerini artıracak mı?” sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

“Bu planlamaler ve genel şartlar mahkemelerce kullanılırsa fiyatlar artmaz. Bugüne kadar yaşanan en büyük sorun, sigorta şirketleri öngöremedikleri maliyetlerle karşı karşıya kalıyorlar ve bu maliyetleri de primlere nasıl yansıtacaklarını bilemiyorlardı. Yeni planlama belirsizlik kalktı. Dolayısıyla primlere de olumlu yansıyacaktır.” olarak konuştu.

TRAFİK SİGORTASI KANGRENE DÖNMÜŞTÜ

TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, 2014 senesi trafik sigortası rakamları ile ilgili da bilgi vererek, şunları ifade etti:
“55 milyon lira yaşam dışı branşlarda imal edilen primin 16 milyonu trafik sigortasından kaynaklandı. Kabaca, imal edilen her 3 poliçeden biri trafik poliçesi. Sektörün ürettiği toplam primin yüzde 22’si trafikten oluşuyor. Türkiye’de trafikte 19 milyon vasıta var ve bunun tamamı sigorta yaptırmak mecburiyetinde. Dolayısıyla poliçe yaptırmış 16 milyon kişiyi ilgilendiren, sigorta sektörünün de mühim bir hacmini meydana getiren branştan bahsediyoruz. Son 7 senede ise sigorta şirketleri 7 milyar liraya yakın bu branştan zarar ettiler. Sadece 2014 senesinde zarar 864 milyon lira oldu ve 2015’in ilk çeyreğinde 700 milyon liranın üstüne çıktı. Bu hal sigorta şirketleri yönünden kangrene dönüşmüş ve sürdürülebilir olmaktan çıkmıştı. Dolayısıyla yeni planlamaye lüzumsinim vardı.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR