Milyarlar Verdiler Yine de Hayalinden Vazgeçmedi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul’da tespit edilen Dünyanın ilk ve tek canlı tarih Diorama müzesi Hisart ‘a, Arap şeyhi talip oldu. İşadamı Nejat Çuhadaroğlu’na ait tespit edilen ve 500 senelik tarihi geçmişe ev sahipliği yapan müze amacıyla “red” yanıtı alan Arap şeyhi, öneriini danışmanı aracılığı ile sık sık yineledi. Çuhadaroğlu ise yalnızca sigorta bedeli 50 milyar doları aşkın tespit edilen müze amacıyla SultanAhmet’i işaret etti.

Okuduğu çizgi Romanlarından ve izlediği harp filmlerinden ilham alınarak hem becerisini hem de kolleksiyoner kimliğini Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde bir araya getirerek meraklılarının beğenisine yayınlayan İşadamı Nejat Çuhadaroğlu’nun milyar dolarlık müzesine Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti tespit edilen Abu Dabi’den öneri geldi.

“SADECE BİR PARÇA 20 MİLYON DOLAR”

Osmanlı ve Roma imparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Kurtuluş Savaşı, 1.ve 2.Dünya Savaşı, Körfez Savaşı gibi dünya tarihine tesir eden uygarlık ve olaylara ait askeri ve etnografik yapıtlarin üç ebatlı şeklinde modellenmesi manasına gelen Diorama yöntemi ile sergilendiği müze amacıyla Abu Dabi Şeyhi’nin, pazarlık etabında İstanbul’a hususi şeklinde danışmanını gönderdiği öğrenildi.

Konu ile alakalı İHA’ya hususi açıklamalarda tespit edilen Nejat Çuhadaroğlu Arap yarımadasından gelen önerie sıcak bakmadığını açıklayarak; “Geçtiğimiz birkaç ay evvel Abu Dabi Emir’inin danışmanının müzeyi ziyaret ettiğini ve benimle tanışmak istediğini öğrendim. Tanıştıktan sonra da müzemin görkemli ve sıra dışı inanılmaz bulunduğunu ifade ederek bir sürü övgü yağdırdı.

milyarlar-verdiler-yine-de-hayalinden-vazgecmedi-7787010_9368_m[1]

Ardından da birtakım parçaları dünyada ilk kez gördüğünü ve 40 sene süresince Osmanlı tarihi konusu ile alakalı çalıştığını, bu malzemelerin fiyatlarının inanılmaz bulunduğunu mesela bir parçanın yalnızca 20 milyon dolar eder bulunduğunu ifade etti ve lafı, “bu müzeyi satmayı düşünür müsünüz?” sorusuna getirdi. Ben de müzenin hayatım ve çocuklum bulunduğunu ifade ettim. Bir rakam telaffuz etmedim ama 1 milyar dolar telaffuz etsem bile karşımdaki şahıs Abu Dabi Emiri. ya verirse?

Defalarca peşi sıra değişik tarihlerde önerilerini yinelediler ama yanıtım net şeklinde ‘hayır’ oldu. Bunun dışında müzenin yatırım bedelinin hesabını uygulamak fazla zor. Çünkü açıkçası sigorta bedelini 50 milyon dolar şeklinde görüyoruz ki bu da o günkü maliyetlerinden yola çıkarak uygulanan bir hesaplama. Emsali olmayan yapıtlar var ve bunlara fiyat biçmek zor. 300 milyon dolar desek az olur” dedi.

SULTANAHMET İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLADI

Geçtiğimiz sene Mayıs ayında Çuhadoroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki binasının restore edilmesi ile kurulan müzeyi marka durumuna getirmek amacıyla katalog ve tanıtım kitaplarının hazırlandığını ve vatan içi vatan dışı sergilerle dünyaya açılmak istediklerini ifade eden Nejat Çuhadoroğlu tek dezavantajlarının lokasyon bulunduğunu ifade etti.

Eserlerin hiçbirinin Dünyada bilinen ve bilinen bir koleksiyon olmadığını yineleyen Çuhadoroğlu, SultanAhmet bölgesinde yer edinmek istediklerini buna yönelik de taleplerini alakalı mercilere yönlendirdiklerini açıklayarak şunları ifade etti: “Bu müzeyi dünya markası durumuna getirmeye çalışıyoruz. Bunun amacıyla de İstanbul’a ve Türkiye’ye yakışacak biçimde oldukça büyük bir yere taşımak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Bu müzenin değişik bir lokasyonda olmasını istek ediyorlar.

Bu müzenin en kötü dezavantajı gelip görmeden anlaşılamaması. Zaten İstanbul fazla büyük bir kent bulunduğu amacıyla bir yerden bir yere gitmesi yerli yabancı turistler amacıyla zor. Hem de İstanbul’da müze bölgesi olması lazım. Kültürel bir alan oluşturulması lazım. Bu yönden da fazla mühim projeler bulunduğunu biliyorum ama hızlandırılması lazım.”

CİDDİ ANLAMDA KAÇAKÇILIK VAR

Müzede ilaveten rekor sayı tespit edilen 350 cansız mankenin duruşları ile harplarla eş güdümlü yaşanan ekonomik, sosyolojik ve kültürel değişimlere de ışık tutuluyor. Selçuklu devresine ait yapıtlar ise ilk kez gün yüzüne çıkanlar arasında yer alıyor. Öte yandan fazla sayıda yapıtin vatandışına yasa dışı yöntemlerle çıkarıldığını da bildiren Nejat Çuhadaroğlu şunları ifade etti: “Osmanlı devresine ait yapıtlarin yarısından çoğu vatan içidir. Yurt dışından da ciddi anlamda den yapıt topluyorum. Çoğu kaçırılmış yapıtlari yine satın alıp Türkiye’ye kazandırıyorum.

Kolleksiyoner ve müze belgem bulunduğu amacıyla her türlü antika yapıti de vatanamacıylae sokma hakkına sahibim Kültür Bakanlığı’nın verilen izin ile. Türk kültürünü vatan dışından yine ülkesine toplayıp geri getiriyoruz. Çünkü ciddi anlamda malzeme kaçmış Osmanlı Türk tarihi ile. Yurt içerisinde de çoğu malzemeler vatan dışına satılıp kaçırılıyor.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR