Yılda 168 Milyon Ton Toprak Kaybediyoruz

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, süratle yükselen dünya nüfusuna karşın, yok bulunan toprağın zaman içerisinde altından fazla oldukça değerli duruma geleceğini ifade ettiler. Her sene küresel biyoçeşitlilik kayıbından ötürü binlerce türün kaybolduğunu, bu kayıbı etkileyen ana faktörün çölleşme olduğunu altını çizen bakanlık kaynakları, ileriki 25 sene içerisinde arazi bozulumunun, küresel besin üretimini yüzde 12 azaltabileceğini, bu durumun da dünya besin fiyatlarının yüzde 30 yükselmesine neden olacağını açıkladıyan. Su yönetiminin de mühim ölçüde devrimlere gereksinimi olacağını bildiren yetkililer, küresel besin üretiminin yüzde 44’ünün kurak alanlarda gerçekleştiğini, yeryüzündeki hayatın sürdürülebilirliği amacıyla kurak toprakların aslında anahtar olmaya başladığını ifade ettiler.

DAKİKADA 45 BİN TON

Bakanlık şeklinde bu sorunun önüne geçmek amacıyla hazırlık yapıldığını kaydeden yetkililer, Türkiye’de son 12 senede 3 milyar 250 milyon fidan dikildiğini bildirdiler. Bu ağaçlandırmalar ile Türkiye’de yaşanan erozyonun büyük ölçüde önüne geçildiğini savunan yetkililer, Türkiye’de erozyonla taşınan toprak miktarının senede 500 milyon tondan 168 milyon tona indiği bildirildi. Dünyadaki toprak kayıbının ise dakikada 45 bin tonu bulduğu kaydedildi.

yilda-168-milyon-ton-toprak-kaybediyoruz-7716164_x_2669_o[1]

42 MİLYAR DOLAR HARCANMALI

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin en büyük karar organı bulunan Taraflar Konferansı’nın (COP 12), 12-23 Ekim’de Ankara’da düzenleneceğini bildiren yetkililer, Birleşmiş Milletler Çevre Programı yönünden uygulanan hesaplamalarla, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek amacıyla senede 42 milyar dolar harcanması gerekliliğini söylediler.

135 MİLYON İNSAN YER DEĞİŞTİRECEK

Verimli arazilerde her sene 12 milyon hektar arazi bozulumu ortaya geldiğini, bunun karşılığının ise 20 milyon ton tahıl olduğunu aktaran kaynaklar, 20-50 sene ortamında Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’nun güneyinde, Güneybatı Asya’da, Güney Amerika ve kuzeyinin çoğunda oldukça büyük kuruluk ve kalıcı kuvvetli kuraklık beklendiğini bildirdiler. Dünyada 2.6 milyar insanın direkt şeklinde tarım sektöründen geçimini sağladığını kaydeden yetkililer, taze su kaynaklarının yüzde 70’inin tüm dünya nüfusunu beslemek amacıyla sahip olunan tarımsal faaliyetlerde kullanıldığını söylediler. Gelecek 10 sene ortamında yalnızca çölleşmeden ötürü yerinden bulunan 50 milyon kadar insan ile eş güdümlü 2050 senesine kadar da 135 milyon insan su kıtlığından ötürü yerinden olacağını savundular.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR