2016 MTV Fiyatları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ocak ayısenea eş güdümlü vergi ayları başlamış oldu. İlk şeklinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile senea başladık. MTV her senenin Ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksit halunda ödeniyor. 2016 senesi amacıyla ilk taksit ise içerisinde bulunduğumuz ay ortamında ödenecek. Hangi vasıta amacıyla ne kadar vergi ödeneceği sene başında yayınlandı. Enflasyona ezilmemesi amacıyla geride bıraktığımız senea göre tekrar değerleme oranında vergiler artırıldı. Fakat MTV’de mühim bir üstünlük da bulunuyor. Eğer birtakım kriterleri tutturursanız orada yazılan vergi sayısını ödemek mecburiyetinde değilsiniz. Özellikle motor hacmi yüksek fiyatı düşük tespit edilen vasıtaları amacıylae alan bu planlama bu vasıta sahiplerine oldukça az vergi ödettiriyor.

OTOMATİK OLARAK HESAPLANMIYOR

Karar 2004’te Bakanlar Kurulu yönünden alınmış. Karar uyarınca; (I) sasenesi tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve gibi taşıtlar amacıyla, seneler itibarıyla uygulanacak tespit edilen Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Firmaları Birliği yönünden her senenin Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde 5’ini aşması halunda, aynı yaş grubunda tespit edilen taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı şeklinde uygulanıyor.

Hesap gerçekten basit. Türkiye Sigorta Birliği’nin internet sitesinde vasıtaların tek tek kasko değerleri yayınlanıyor. Oradan girip aracınızın kasko sayısal sayısal değerine bakabilirsiniz. Bu sayısal sayısal değerin yüzde 5’i sizin ödeyeceğiniz MTV’den çokysa bu halde aracınız mesela 1.6 motorların ödeyeceği vergi yerine 1.3 motor büyüklüğünde tespit edilen vasıtaların ödeyeceği vergi dilimine girecek. Sizin yerinize tablomuzu da yaptık.

Eğer aracınızın kasko sayısal sayısal değeri bizim tablomuzdaki değerleri aşıyorsa muhakkak bir alt dereceden vergileneceksiniz. Mesela aracınız 1.8 motor ve yaşı da 8 ise ve kasko sayısal sayısal değeri de 25 bin 100 liranın altındaysa bin 255 yerine 810 lira MTV ödeyeceksiniz. Bu hesabı muhakkak kendinizin yapması gerekiyor zira müracaat olmazsa bu hal otomatik şeklinde öneme alınmıyor. Üstelik vasıta sahipleri son 5 senea ait MTV ödemelerini denetim ederek, uygulanan çok ödemelerin iadesini talep edebiliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR