90 Ürünün Satışını Yasakladı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, bu sene uygulanan kontrollerde ideal olmayan belirleme edilen 90 endüstri ürününün insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydaan getirdiği gerekçesiyle pazara arzının yasaklandığını bildirdi.

Dere, 2015 senesi ortamında genel müdürlükleri yönünden uygulanan kontrol ve bilgilendirme hareketlerini AA muhabirine değerlendirdi. Türkiye çapında 12-18 Ekim tarihlerinde Ürün Güvenliği Haftası kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiğini bildiren Dere, bu kapsamda bütün illerde düzenlenen konferans, panel, toplantı ve okul ziyaretleriyle toplumun her kesimine ürün güvenilirğinin öneminin anlatıldığını söyledi.

61 BİN 157 ÜRÜN DENETLENDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının aralarında asansör, elektrikli ev aletleri, gaz yakan cihazlar, makineler, sınai ve tıbbi gaz tüpleri gibi ürün kümeleri belirleme edilen endüstri mamüllerinin piyasada kontrolünü yaptığını, bu mamüller arasında teknik mevzuata ideal olmayanlara detaylı yaptırımlar uyguladığını izah eden Dere, şu şekilde devam etti:

“Bakanlığımız, kontrollerde risk analizi tekniği ile belirleme ettiği mamüllere ağırlık vermektedir. Hem de ‘Alo 130-Ürün Güvenliği Şikayet Hattı’ ile bakanlık internet sayfasında yer alan ‘Ürün Güvenliği Şikayet Formu’ üzerinden uygulanan şikayetler de kontroller amacıyla kullanılmakta ve şikayet sahibine kontrolin neticesine dair bilgi verilmektedir. 2015 senesinde uygulanan kontrollerde 61 bin 157 değişik marka ve modelde ürün denetlenmiş olup, bu mamüllerin 11 bin 775’i ideal olmayan bulundu. Bu mamüller arasında düzeltilebilir mahiyette belirleme edilen 5 bin 248 ürünün yapımcılarına ise revizyon amacıyla vakit tanındı.”

bakanlik-90-urunun-satisini-yasakladi-7798781_x_5861_o[1]

90 ÜRÜNÜN PİYASAYA ARZINA YASAK

Denetimler kapsamında ideal olmayan belirleme edilen mamüller ile ilgili toplatma ve pazara arzının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandığını altını çizen Dere, “Uygunsuz belirleme edilen mamüller arasında insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydana getiren 90 ürünün pazara arzı yasaklandı, bu mamüllerden oldukça evvel pazara arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verildi. Yine bu vakitçte belirleme edilen ideal olmayanluklar amacıyla 6 bin 220 lira idari para cezası uygulandı” dedi.

Bakanlık yönünden uygulanan kontrollerde test ve muayeneye gönderilmesine karar verilen, güvenilir olmadığı, insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydaan getirdiği anlaşılan mamüller ile ilgili mevzuatta gösterilen işlemleri tamamlanan 53 değişik ürünün yapımcısi, ithalatçısı, marka ve model verilerinin bakanlık internet sayfasından kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizen Dere, söz hususu marka, model ve yapımcı verileri belirleme edilen mamüllerin, yapımcısine iade edilmesi ve kullanılmamasının gerekliliğini kaydetti.

Diğer Haberler

Ronaldo'dan Adanalı Ronaldo'ya Sert Yorum

Ronaldo’dan Adanalı Ronaldo’ya Sert Yorum: "Çok Çirkinsin" Ronaldo’nun Sert Yor...

Dünya Genelinde Sistemler Çöktü

Dünya genelinde internet sistemlerinde büyük bir arıza yaşanıyor. Teknoloji şirk...

Maduro ve Eşi Sürüklenerek Kaçırıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşinin yaka...

Fatih Ürek'in Vefatının Ardından Ailesi Hakkında Şok İddialar

Sanatçı Fatih Ürek’in hayatını kaybetmesinin ardından ailesine yönelik ortaya at...

İsmet Taşdemir, Mourinho'ya Meydan Okudu

Trendyol Süper Lig'in yeni takımlarından Bodrum FK'nın teknik direktörü İsmet Ta...

Galatasaray’ın Genç Sağ Bekine İngiltere Yolu

22 Yaşındaki Danimarkalı Futbolcu Championship’te Forma Giyecek Galatasaray’ın ...

İran'ın Misillemesi Bakanları Karşı Karşıya Getirdi

Savaş Altıncı Gününde, Kabinede Gerginlik Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 1...

Beşiktaş'ın Yıldızı Muleka, Milli Takımdan Kovuldu

Beşiktaş'ta Başakşehir maçında galibiyeti getiren Jackson Muleka, Kongo Milli Ta...

Kanada Depremlerden Etkilenenlere Vize Kolaylığı

Kanada, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenenlere vize kolaylığı ve önceli...

Şarkıcı Sinan Akçıl Canlı Yayında İtiraf Etti

Katıldığı canlı yayında eski sevgilileri için yaptırdığı dövmelerden bahseden Si...

Ekrem İmamoğlu'nun Babasından Açıklama

Hasan İmamoğlu'ndan Oğlu Ekrem İmamoğlu'nun Gözaltı Süreci ve Aile Şirketlerine ...

Messi, İsrail'e Mi Destek Veriyor?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, dünyaca ...

KOBİ'ler için Kredi Garanti Limitleri Artırılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ baş...

İsmail Hacıoğlu Krizi ve Şok Ayrılık

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve geniş bir izleyici kitlesine ulaşan :contentRef...

Türkiye 3 Metre Kaymış Durumda

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Kandilli...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR